4 trin der kan hjælpe et barn til at blive renligt Artikel

Hos størstedelen af børn, der har problemer med afføringsinkontinens, skyldes tilstanden forstoppelse. Jo længere tid problemet har varet, jo længere tid går der, før problemet er løst.

Hos størstedelen af børn, der har problemer med afføringsinkontinens, skyldes tilstanden forstoppelse. Jo længere tid problemet har varet, jo længere tid går der, før problemet er løst. Der findes ikke en opskrift, der passer til alle børn, og behandlingen kan kræve individuel og til tider kombineret behandling. En del børn får tilbagefald undervejs i behandlingsforløbet. Læs om de 4 behandlingstrin her

De 4 trin til behandling af afføringsinkontinens

  1. undervisning og vejledning til barn og forældre
  2. udtømning af afføring samt vedligeholdelse af afføringsmidler
  3. toilettræning
  4. opfølgning

Trin 1:

Behandlingen starter med gennemgang af fordøjelsessystemet samt det normale afføringsmønster, og "den onde cirkel beskrives"

For at øge barnets forståelse kan man som hjælp bruge bøger, plancher, tegninger, dukker, bamser og en torso. Undervisningen tilpasses det enkelte barn og dets forældre. Der lægges en behandlingsplan, og familien informeres om, at forløbet kan være længerevarende, og at der kan ses tilbagefald undervejs.

Vedrørende kosten er det vigtigt, at den er sund og varieret, samt at måltiderne fordeles jævnt over dagen. Den anbefalede væskemængde er 1-1½ l daglig, heraf ½l mælk.

En sund levevis indebærer også, at barnet motionerer. Der er tendens til at danske børn bevæger sig mindre - bliver kørt i skole, sidder meget ved computer og TV. Det er vigtigt at både barn og familie rører sig og gerne, at forældrene lægger for med gode daglige vaner.

Trin 2:

Eventuelle rifter ved endetarmen behandles med salve eller stikpiller, så barnet ikke har smerter. For at tømme den ophobede afføring ud kan gives afføringsmidler, som barnet indtager gennem munden, eller der kan gives lavement eller afføringsmidler op i endetarmen.

For at sikre at barnet har daglig, smertefri afføring gives afføringsmidler over en længere periode. Der findes mange forskellige afføringsmidler, som virker på forskellig måde. Der er blødgørende, smørende og midler der fremmer bevægelsen i tarmen. Lægen anbefaler hvilken type, der passer til det enkelte barn.

Trin 3:

Barnet skal udviklingsmæssigt være klar til at sidde på potte eller toilet. Formålet ved toilettræning er at barnet får nogle succesoplevelser ved at have afføring på toilet og bruge tarm refleksen, hvor tarmbevægelser øges ca. ½time efter et måltid.

En god ide er at starte toilettræning 2 gange dagligt i 5-10 minutter 1 time efter et måltid. For at sikre smertefri afføring kan der kombineres med afføringsmidler. Et forstoppet barn kan ikke toilettræne.

Barnet skal selvfølgelig huske at gå på toilettet og ikke kun vente til det aftalte tidspunkt

Som forælder derhjemme og personale i børnehaveinstitution skal man være opmærksom på

  • der må ikke være stress og jag
  • der skal være rent, roligt og rart på toilettet
  • barnet skal sidde korrekt og sikkert på toilettet
    den korrekte stilling er let foroverbøjet med støttet under fødderne, så muskelslyngen ved bækkenbunden kan være afslappet
  • barnet vejledes i at bruge mavemusklerne/bugpressen. Lære at mærke de fysiske mekanismer, at bugmusklen spændes, og lukkemusklen afslappes
  • hvis barnet ikke opnår succes efter nogen tid, kan man kombinere med en afføringsstikpille
Hvis barnet har toiletskræk, tilrådes det at lade barnet beholde sin ble på ved afføring, og arbejde på at få barnet med ud på badeværelset og evt. sidde på toilet med ble på.

Målet er, at barnet opnår tryghed ved at bruge potten eller toilettet og på sigt gå på toilettet som andre børn.

Husk at rose barnet for at deltage i toilettræningen og ikke fordi, der kommer afføring.

Trin 4:

Da det er individuel behandling, og der er erfaring med at der kan komme tilbagefald, er det vigtigt at der tilbydes en tæt opfølgning med ambulante besøg, kombineret med telefonisk kontakt efter behov. Barnet følges så længe der er behov for det.

Men kan som tidligere beskrevet forsøge med at give afføringsmiddel op i endetarmen, klysma eller stikpille. Dette kan give en hurtig og effektiv tømning af tarmen.

Hos mange er dette nok til at opnå renlighed. Med et vandlavement kan man hos mange opnå renlighed i 24 timer. Behandlingen skader ikke tarmen og er en metode, man har kendt i årtusinder.

I dag findes mange forskellige hjælpemidler til at indgive vandlavement, for at mindske ubehag, og så barnet også selv kan lære at skylle tarmen. Dette kan foregå på toilettet. Denne behandling kræver vejledning af specialuddannet personale.

Hvis barnet efter nogen tid ikke længere ønsker at skylle via endetarmen, vælger en del børn en operation og får en blindtarmsstomi/skyllestomi.