5 påstande om periodevis faste artikel

Periodevis faste er en af mange sundhedstrends. Med sundhedstrends følger også påstande. Her kommer vi 5 af disse til livs og får styr på, om faste har en gavnlig effekt på sundheden.

Periodevis faste er blevet en af de nyeste sundhedstrends, og kan findes i mange versioner, her i blandt er 5:2 kuren og 16:8 kuren. Meningerne om den nye fastekur har været delte blandt forskere. Læs 5 påstande, både myte og fakta, om faste og sundhed.
Faste er en af de nyeste veje til et sundere og slankere liv. Men den nye sundhedstrend modstrider mange tidligere påstande om kost. Hvad er myte og hvad er sandhed? Nedenfor gennemgås de 5 ofte læste og hørte påstande om kost, måltider og sundhed.
Myte: Spis ofte og oprethold en høj forbrænding.
Du har sikkert hørt at du skal spise mange små måltider for at opnå et højt stofskifte, og derved et større kalorieforbrænding.

Det er målt at stofskiftet stiger lidt i tiden efter et måltid, da kroppen bruger energi på at fordøje maden. Dog er det ikke hyppigheden af måltiderne der er afgørende for et vægttab, men nærmere antallet af kalorier og kaloriernes art. Så om man indtager 3, 6 eller 9 måltider på en dag, er for den sags skyld irrelevant i forbindelse med et vægttab.

Myte: Spis mindre og ofte for bedre mæthedsfølelse.

Man har ved tidligere studier fundet ud af, at personer der spiser få måltider, har tendens til at overspise. I forsøget bestod måltiderne dog af store mængder kulhydrater, som ikke har sammen mættende effekt som fedt og protein.

I et nyere studie gav man deltagerne en anden kostsammensætning, og fandt, at færre proteinholdige måltider gav den bedste mæthedsfølelse.

Læs også:
To store måltider er sundere end mange små

Myte: Spis mindre og modvirk blodsukkerudsving.


Det er misforstået, at raske mennesker har store blodsukkerudsving. Vores krop har en fantastisk evne til, at regulere blodsukkeret ved hormonel regulering uanset hvor ofte du spiser. Faktisk fandt et studie udgivet på Pubmed, at du kan faste længere end 82 timer på 0 kcal før dit blodsukker bliver så lavt, at du påvirkes mentalt.

Myte: Faste fremkalder hungersnødsyndrom.

Hungersnødsyndrom er kendt som en tilstand, hvor kroppen oplagrer mere fedt som energireserver, i så fald sulten skulle fortsætte. Dette er dog ikke tilfældet under kortere fasteperioder, dvs. kortere end 60 timer på 0 kcal. Faktisk har studier vist, at kortere faste på 36-48 timer øger forbrændingen.

Påstande: Derfor er faste sundt.

Der findes en del studier, der undersøger faste, men mangelfuld forskning gør, at man stadig ikke kan sige noget med sikkerhed. Her kan du læse de nyeste resultater på området.

Der er foretaget forskellige forsøg på mus, rotter og aber der dokumentere at kalorierestriktion under forskellige former kan virke livsforlægende.

I forsøget på at afdække mekanismerne bag, har man undersøgt ændringer i niveauet af nogle vækst og sulthormoner, bl.a. IGF-1. De hormonelle ændringer ser ud til at påvirke cellernes stofskifte, så de reparere sig selv. Det betyder at kalorierestriktion kan have betydning for hvilke af vores gener, der er mere eller mindre aktive, og det kan muligvis have betydning for udvikling af kræft.

Endelig er der studier, der går på ændringer i blodfedtværdier herunder mængden af ”godt” og ”dårligt” kolesterol og triglycerider. Fedtindholdet i blodet bruges til at forudsige risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Større behov for B12-vitamin

Større behov for B12-vitamin. Midaldrende og ældre kvinders behov for B12-...

Redaktionen 15/10/2019
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spontan abort

En spontan abort er afstødning af fosteret før udløbet af 22. graviditetsug...

Redaktionen 09/03/2007