Udregning af energifordeling Artikel

Hvis du gerne vil have overblik over dit kostindtag, er udregning af energifordeling et godt redskab. Udregningerne kan evt. bruges til at se, om dit energiindtag svarer til den anbefalede energifordeling.

Sundhedsguiden.dk - Udregning af energifordeling | Protein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule, energiindholdet

Protein, fedt, kulhydrat, alkohol,
kalorier, kilojoule - der er meget
at holde styr på, når du skal
udregne energiindholdet i et
måltid madProtein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule - der er meget at holde styr på, når du skal udregne energiindholdet i et måltid mad. et er en kompleks proces at finde frem til energifordelingen i et produkt. Endnu mere besværligt er det at regne det ud for et helt måltid.

Energimænde i protein, fedt, kulhydrat, alkohol

Næringsstofferne omdannes til følgende energimængder ved forbrænding:
1 g protein = 17 kJ
1 g fedt = 38 kJ
1 g kulhydrat = 17 kJ
1 g alkohol = 30 kJ

Udregning af energifordeling i et enkelt produkt

Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes.
Her er udvalgt en udregning for indhold pr. 100g af havregryn.

Havregryn:
13.2g protein
6.5g fedt
68.2g kulhydrat
9.8g vand
87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.
For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:
Protein 13.2g x 17kJ =224kJ
Fedt 6.5g x 38 kJ =247kJ
Kulhydrat 68.2g x 17 kJ =1160kJ
Samlet energimængde: 1631kJ
Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:
224/1631 x 100 = 14 energi fra protein
247/1631 x 100 = 15 energi fra fedt
1160/1631 x 100 = 71 energi fra kulhydrat

Udregning af energifordeling i et måltid

Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt
Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner:
(gram protein x mængde gram, af produktet)/10

Havregryn (13.2x100)/100 = 13.2g protein
Mælk (3.4 x150)/100 = 5.1g protein
Rosiner (2.3 x10 )/100 = 0.23g protein
I alt 18.5 g protein

Havregryn (6.5x100)/100 = 6.5g fedt
Mælk (1.5x150)/100 = 2.25g fedt
Rosiner (0.5x 10)/100 = 0.05g fedt
I alt 8.8g fedt

Havregryn (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat
Mælk (4.7 x 150)/100 = 7g kulhydrat
Rosiner (67 x 10)/100 =6.7g kulhydrat
I alt 82g kulhydrat

Samlet energibidrag:
Protein (18.5x17kJ) = 315 kJ
Fedt (8.8 x 38kJ) = 334 kJ
Kulhydrat (82 x 17Kj) = 1394 kJ
Samlet energimængde 2043 kJ

Energifordeling:
315/2043 x100 = 15 fra protein
334/2043 x100 = 16 fra fedt
1394/2043 x100 = 68 fra kulhydrat
Ved at følge denne metode, kan man udregne eksempelvis energifordelingen i en opskrift. Det tager tid, men giver en meget god fornemmelse af hvordan ens opskrifter lever op til anbefalingerne .