Ved du, om du har diabetes? Artikel

I følge Sundhedsstyrelsen har 150.000 danskere diabetes (type 2) uden at vide det. Symptomer på type 2 diabetes udvikler sig langsomt (gennem måneder eller år) og er svage til at starte med. Har du nogle af følgende symptomer, som du ikke umiddelbart kan give en anden grund, så kan du have udviklet diabetes.

I følge Sundhedsstyrelsen har 150.000 danskere diabetes (type 2) uden at vide det, - er du en af dem? Symptomer på type 2 diabtes udvikler sig langsomt (gennem måneder eller år) og er svage til at starte med. Derfor tager man ofte ikke symptomerne som tegn på en sygdom. Har du nogle af følgende symptomer, som du ikke umiddelbart kan give en anden grund, så kan du have udviklet diabetes.

Symptomer på diabetes

  • Fakta om type 2 diabetes

    Flere end hver 20. dansker har diabetes, hvoraf type 2 diabets udgør langt de fleste tilfælde (80 - 90%).

    750.000 har ”forstadier” til type 2-diabetes (prædiabetes).

    Diabetes er alvorlig sygdom, da den kan føre til andre sygdomme, blodpropper, amputationer og tidlig død.

    Udtalt tørst
  • Hyppig vandladning
  • Kløe
  • Infektion i hud og slimhinder
  • Kvalme
  • Øget træthed
  • Føleforstyrrelser
  • Synsforstyrrelser
  • Vanskelig heling af sår
  • Forringelse af den almene helbredstilstand
Hvis du har symptomer på diabetes, så kontakt din læge, da det kan være afgørende for udvikling af følgesygdomme og din livskvalitet at få diagnosticeret diabetes tidligt i forløbet og gøre noget ved det.

Læs mere om Diabetes type 2 her

Følgende øger din risiko for udvikling af diabetes

Alder

Risikoen for at udvkle diabetes stiger med alderen til trods for at flere yngre også får sygdommen. Dette skydes, at der bliver flere og flere ældre. 10% af alle kvinder har diabetes, når de er 69 år. Hos mænd er det allerede, når de er 64 år.

BMI

BMI (Body Mass Index) er et udtryk for, hvor meget du vejer i forhold til din højde. Ligger din BMI over det normale er du i øget risiko. Jo højere BMI, jo større risiko. 80% af alle type 2 diabetes er overvægtige.

Du kan let finde dit BMI via sundhedsguidens BMI – Test dig selv.

Taljemål

Har man primært sit fedt omkring maven og indre organer (såkald ”æbleform”) i forhold til f.eks. omkring hofter og ben (såkaldt ”pæreform) er risiko for udvikling af diabetes højere.

Motion

Mangel på motion øger risikoen for at få diabetes. Motion har god effekt på nogle af de processer i kroppen, der er vigtige for at undgå diabetes: det øger virkningen af det hormon (insulin), der gør, at sukkerstoffer i blodet kommer over i cellerne, hvor de skal bruges, det har god effekt på reguleringen fedtstoffer i blodet og det er lettere at tabe sig – og holde vægten - med motion. Vægttab hos overvægtige er med til at nedsætte risikoen for at få diabetes.

For højt blodtryk

Op mod 80% af alle med type 2 diabetes har også for højt blodtryk. Er du i behandling med blodtrykssænkende medicin har din læge vurderet, at dit blodtryk er for højt, og det vil være en god idé også at blive tjekket, om du har diabetes. For en person med diabetes bør dit blodtryk være lavere end 130/85 mmHg.

Tidligere konstateret højt blodsukker

Du kan have et for højt blodsukker uden at det vil give diagnosen diabetes, men dette kan være tegn på, at du er tæt på at udvikle diabetes (prædiabetes). Efter man har spist eller drukket (ikke vand), vil sukkerniveauet i blodet stige. Det er naturligt. Alt efter, hvad man har spist eller drukket, skal blodsukekret falde igen efter kortere eller længere tid, da sukkeret gåt fra blodet og ind i kroppens andre celler. Hos en diabetiker vil blodsukkeret ikke være godt reguleret og ubehandlet vil blodsukkeret være meget højt, selv når man ikke haft spist.

Arvelighed

Er der en i din nærmeste familie, der har diabetes uanset type, har du en øget risiko. Specielt hvis det er en af dine forældre, søskene eller børn. Men også hvis det er bedsteforældre, forældres søskene eller kusine/fætter. Hvis der er diabetes i din familie skal du passe ekstra på med ikke at tage på i vægt i takt med, at du bliver ældre.

Test dig selv – hvad er din risiko for at udvikle diabetes

Tag diabetes testen og se, hvor stor risiko du har for at udvikle diabetes inden for de næste 10 år.

Hvad kan du selv gøre?

Hurtig diagnostisering er det første vigtige punkt i forhold til mindske de dårlige følgevirkninger, der let kan opstå ved diabetes. Men meget kan du selv gøre ved at være bevidst om din livsstil, - og begynd allerede i dag, da det vigtigste er slet ikke at få sygdommen. En god livsstil kan forhindre eller udsætte udviklingen af type 2-diabetes.