Vidste du det om mænd og sundhed? Artikel

Mange mænd interesserer sig meget lidt for sundhed. Det er grunden til, at de lever væsentlig kortere tid end kvinder. Mænd får ikke altid den behandling de har brug for, fordi de ikke går til lægen, og fordi de ignorere vigtige advarselssignaler fra kroppen.

1.Mænd lever kortere tid

Mænds forventede levetid verden over og også i Danmark er unødvendigt lav, og for mange mænd dør for unge af årsager, som kunne forebygges.

Middellevetid 2011 -2012:

Mænd lever i gennemsnit til de bliver 77,9 år – Kvinder: 81,9 år.
Siden sidste år (2010-2011)er der tale om en stigning på 0,58 år for mændene og 0,25 for kvinderne. Der er forskel på middellevetiden fra landsdel til landsdel og selvom mænd har øget deres gennemsnitslevealder er der dog en forskel på 3,6 år mellem højeste og laveste landsdel. For kvinderne er forskellen kun 2,0 år

2. Antallet af mænds kræftsygdomme stiger - Mænd har højere dødelighed

Antallet af tilfælde af sygdomme, der er specifikke for mænd (især prostata- og testikel-kræft) stiger hurtigt.

Overlevelse af kræft

Fem års relativ overlevelse af et gennemsnit for de 8 mest udbredte kræftsygdomme: 51 % for mænd og 56 % for kvinder.

Prostatakræft

Prostatakræft er, med en vækst på 10 % om året, den hurtigst voksende kræftform i Danmark og den mest udbredte alvorlige kræftform blandt danske mænd. Hvert år får godt 4000 konstateret kræft i prostata og flere end 1100 dør af sygdommen. Det er dobbelt så mange, som der dør i trafikken. Der dør ca. ligeså mange mænd af prostatakræft, som kvinder af brystkræft. Den relative overlevelse fem år efter, at diagnosen prostatakræft er blevet stillet, er i Danmark kun 43 %. I hele Europa er den 75 % og i Østrig 85 %.

Læs også: Prostatakræft - symptomer, behandling

3. Mænds bliver sjældent behandlet for psykiske lidelser

Mænd har en særlig høj rate af selvmord, samtidig med at mænds psykiske problemer synes at være underbehandlet.

Selvmord

De nyeste tal viser, at i 2011 begik 17 mænd pr 100.000 indbygger selvmord mod 5 kvinder på 100.000 .

Depression

Der er i befolkningen stort set lige så mange kvinder som mænd med depression, men der er dobbelt så mange kvinder i behandling for lidelsen. Der er ca. 4 gange så mange kvinder som mænd, som modtager psykologiske ydelser

4. Flere mænd drikker for meget

Man mener at ca. 17,9 procent af alle mænd og 10,8 procent af alle kvinder har et storforbrug af alkohol ( mere end 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande for kvinder). Men 12,2 procent af alle mænd defineres som at have en helbredsskadeligt alkoholindtag mod 4,4 procent af kvinderne.(1)

5. Mænd går ikke til lægen

Kvinder går oftere til lægen end mænd – når manden besøger lægen er det ofte sent i forhold til sygdommen. Hele livet igennem bruger kvinder den praktiserende læge mest – det er forebyggelse og tidlig opsporing. Mens mænd i højere grad ligger på hospitalet og kommer på skadestuen – det er når de reagerer for sent.

Læs også: Symptomer du skal gå til lægen med - mand

6. Mænd vil gerne have hjælp til et bedre helbred

  • Mere end hver 3. mand som ryger vil gerne have hjælp og støtte, til at kvitte rygningen (fra ægtefællen, kæresten, lægen, apoteket)
  • Hver 3. mand mener ikke deres madvaner er sunde nok og gamle vaner er en af forhindringerne for det
  • Hver 7. mand vil gerne være mere fysisk aktiv. Mænd vil gerne være fysisk aktive pga. helbredet, for at komme i form og forat holde vægten
Kilde: (1)Alkoholforbrug i Danmark - Kvantificering og karakteristik af storforbrugere og afhængige, Center for Alkoholforskning, Statens Institut for folkesundhed,
Syddansk Universitet for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 2008