Definition
Grøn stær er en sygdom, hvor et forhøjet tryk i øjet giver ubehag og synsnedsættelse. Ved åbenvinklet grøn stær, som nogen gange kaldes kronisk grøn stær, er trykket for højt gennem lang tid (mange år), og skaderne på øjet sker hen ad vejen. Det skal nævnes, at nogle mennesker har symptomer på åbenvinklet grøn stær, selvom deres tryk i øjet er normalt. De hører med under betegnelsen grøn stær, og behandlingen er den samme. For nærmere beskrivelse af baggrunden for og årsagerne til grøn stær, se grøn stær .
Årsager til åbenvinklet grøn stær
Højt tryk i øjet som beskrevet under grøn stær er den altoverskyggende grund til åbenvinklet grøn stær.
Ud over et højt tryk er der andre forhold, der kan øge risikoen for åbenvinklet grøn stær. Det gælder: Grøn stær hos familiemedlemmer, nærsynethed (bemærk at langsynethed disponerer til snævervinklet grøn stær ), lavt blodtryk, åreforkalkning og allervigtigst: høj alder.
Andre sygdomme kan også give åbenvinklet grøn stær. Diabetes , gentagne blodpropper på nethinden , regnbuehindebetændelse og skader mod øjet er de hyppigste.
Det høje tryk i øjet ødelægger nervefibrene i synsnerven. Jo flere ødelagte nervefibre, jo større en del af synsfeltet er man blind på. Sygdommen rammer som regel begge øjne, men det ene er oftest hårdere ramt end det andet.
Symptomer på åbenvinklet grøn stær
Sygdommen er i lang tid symptomfri. Det vil sige, at man ikke opdager, at der er noget galt.
Det første symptom er, at man bliver blind på en lille del af synsfeltet. Da hjernen har en utrolig evne til at kompensere for fejl og mangler, vil man dog ikke opleve det blinde område som en sort plet. Området vil derimod ligne omgivelserne omkring.
Et eksempel på, hvordan det føles at have åbenvinklet grøn stær: Hvis man kigger på en blå væg, vil hjernen gøre det blinde område "blåt". Det man ser, er altså en helt blå væg, uden "huller" eller mørke pletter. Hvis der derimod hænger et billede på væggen, der hvor det blinde område er, vil man slet ikke opdage billedet, men igen "bare" se den blå væg.
Denne evne til at kompensere - og det faktum, at det andet øje fungerer bedre - medfører, at folk først meget sent går til læge. Som regel er det tilfældigt, at man opdager de store blinde områder. Typisk idet man kniber det raske øje sammen, når man f.eks. skal tage et fotografi.
Områderne sidder som regel i kanten af synsfeltet, og først meget sent vil centralsynet (der, hvor man kigger hen) forsvinde. Derfor får man senere det, der kaldes kikkertsyn. Det føles som at gå rundt og se igennem en kikkert eller et rør, f.eks. et rør fra en køkkenrulle. Man kan læse aviser og lignende langt hen i forløbet, mens bilkørsel hurtigt bliver farligt, da man ikke opdager fodgængere og andre bilister.
Det gør ikke ondt at have åbenvinklet grøn stær, men når synet er meget nedsat, kan det være svært belastende og vil gå ud over de daglige funktioner og livskvaliteten.
Forholdsregler og diagnose
Åbenvinklet grøn stær er en meget alvorlig sygdom, men kan i dag holdes nede med medicin. De allerede blinde områder kommer dog ikke til at se igen, og det er derfor meget vigtigt at blive behandlet så tidligt som muligt. Hvis man oplever nedsat syn, kikkertsyn eller blinde områder bør man derfor få sine øjne undersøgt. Man kan selv undersøge sit synsfelt ved at lukke det ene øje i derefter bevæge to fingre i alle kanterne af synsfeltet.
Lægen stiller diagnosen ved at måle trykket i øjet og undersøge synsfeltet. Man kan også se tegn på åbenvinklet grøn stær ved at kigge ind på øjenbaggrunden med en særlig lygte (et oftalmoskop).
Behandling af åbenvinklet grøn stær
- Medicin, der sænker produktionen af væske i øjet.
- Medicin, der øger afløbet af væske gennem kanalen.
- Laserbehandling af kanalen, så væsken får bedre afløb.
- Operation, hvor der skabes passage mellem øjets indre og en åbning mellem bindehinden og senehinden på øjets yderside så væsken kan løbe ud.
Medicinen tages oftest som øjendråber, og behandlingen er livslang. Det er vigtigt, at man forstår alvorligheden af sygdommen og vigtigheden af regelmæssig behandling, da sygdommen ubehandlet fører til blindhed. Hvis sygdommen er fremskreden, må man ikke køre bil. Med ordentlig behandling kan sygdommen holdes i ro og synstabet standses. Prognosen er god.