Åbenvinklet grøn stær (Åbenvinklet glaukom) artikel

Læs om årsager til åbenvinklet grøn stær (Åbenvinklet glaukom). få viden om sygdommen grøn stær. Læs om symptomer på grøn stær og glaukom. Få råd til behandling af grøn stær og glaukom.

Definition


Grøn stær er en sygdom, hvor et forhøjet tryk i øjet giver ubehag og synsnedsættelse. Ved åbenvinklet grøn stær, som nogen gange kaldes kronisk grøn stær, er trykket for højt gennem lang tid (mange år), og skaderne på øjet sker hen ad vejen. Det skal nævnes, at nogle mennesker har symptomer på åbenvinklet grøn stær, selvom deres tryk i øjet er normalt. De hører med under betegnelsen grøn stær, og behandlingen er den samme. For nærmere beskrivelse af baggrunden for og årsagerne til grøn stær, se grøn stær .

Årsager til åbenvinklet grøn stær


Højt tryk i øjet som beskrevet under grøn stær er den altoverskyggende grund til åbenvinklet grøn stær.

Ud over et højt tryk er der andre forhold, der kan øge risikoen for åbenvinklet grøn stær. Det gælder: Grøn stær hos familiemedlemmer, nærsynethed (bemærk at langsynethed disponerer til snævervinklet grøn stær ), lavt blodtryk, åreforkalkning og allervigtigst: høj alder.

Andre sygdomme kan også give åbenvinklet grøn stær. Diabetes , gentagne blodpropper på nethinden , regnbuehindebetændelse og skader mod øjet er de hyppigste.

Det høje tryk i øjet ødelægger nervefibrene i synsnerven. Jo flere ødelagte nervefibre, jo større en del af synsfeltet er man blind på. Sygdommen rammer som regel begge øjne, men det ene er oftest hårdere ramt end det andet.

Symptomer på åbenvinklet grøn stær


Sygdommen er i lang tid symptomfri. Det vil sige, at man ikke opdager, at der er noget galt.

Det første symptom er, at man bliver blind på en lille del af synsfeltet. Da hjernen har en utrolig evne til at kompensere for fejl og mangler, vil man dog ikke opleve det blinde område som en sort plet. Området vil derimod ligne omgivelserne omkring.

Et eksempel på, hvordan det føles at have åbenvinklet grøn stær: Hvis man kigger på en blå væg, vil hjernen gøre det blinde område "blåt". Det man ser, er altså en helt blå væg, uden "huller" eller mørke pletter. Hvis der derimod hænger et billede på væggen, der hvor det blinde område er, vil man slet ikke opdage billedet, men igen "bare" se den blå væg.

Denne evne til at kompensere - og det faktum, at det andet øje fungerer bedre - medfører, at folk først meget sent går til læge. Som regel er det tilfældigt, at man opdager de store blinde områder. Typisk idet man kniber det raske øje sammen, når man f.eks. skal tage et fotografi.

Områderne sidder som regel i kanten af synsfeltet, og først meget sent vil centralsynet (der, hvor man kigger hen) forsvinde. Derfor får man senere det, der kaldes kikkertsyn. Det føles som at gå rundt og se igennem en kikkert eller et rør, f.eks. et rør fra en køkkenrulle. Man kan læse aviser og lignende langt hen i forløbet, mens bilkørsel hurtigt bliver farligt, da man ikke opdager fodgængere og andre bilister.

Det gør ikke ondt at have åbenvinklet grøn stær, men når synet er meget nedsat, kan det være svært belastende og vil gå ud over de daglige funktioner og livskvaliteten.

Forholdsregler og diagnose


Åbenvinklet grøn stær er en meget alvorlig sygdom, men kan i dag holdes nede med medicin. De allerede blinde områder kommer dog ikke til at se igen, og det er derfor meget vigtigt at blive behandlet så tidligt som muligt. Hvis man oplever nedsat syn, kikkertsyn eller blinde områder bør man derfor få sine øjne undersøgt. Man kan selv undersøge sit synsfelt ved at lukke det ene øje i derefter bevæge to fingre i alle kanterne af synsfeltet.

Lægen stiller diagnosen ved at måle trykket i øjet og undersøge synsfeltet. Man kan også se tegn på åbenvinklet grøn stær ved at kigge ind på øjenbaggrunden med en særlig lygte (et oftalmoskop).

Behandling af åbenvinklet grøn stær

  • Medicin, der sænker produktionen af væske i øjet.
  • Medicin, der øger afløbet af væske gennem kanalen.
  • Laserbehandling af kanalen, så væsken får bedre afløb.
  • Operation, hvor der skabes passage mellem øjets indre og en åbning mellem bindehinden og senehinden på øjets yderside så væsken kan løbe ud.

Medicinen tages oftest som øjendråber, og behandlingen er livslang. Det er vigtigt, at man forstår alvorligheden af sygdommen og vigtigheden af regelmæssig behandling, da sygdommen ubehandlet fører til blindhed. Hvis sygdommen er fremskreden, må man ikke køre bil. Med ordentlig behandling kan sygdommen holdes i ro og synstabet standses. Prognosen er god.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Større behov for B12-vitamin

Større behov for B12-vitamin. Midaldrende og ældre kvinders behov for B12-...

Redaktionen 15/10/2019
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spontan abort

En spontan abort er afstødning af fosteret før udløbet af 22. graviditetsug...

Redaktionen 09/03/2007