Åreknuder under graviditeten Artikel

Åreknuder under graviditeten opstår hyppigt. Læs om forholdsregler ved åreknuder under graviditeten. Læs om symptomer ved åreknuder under graviditeten. Læs om behandling af åreknuder under graviditeten.

Definition og årsager til åreknuder under graviditeten

Åreknuder opstår ofte hos gravide kvinder. Åreknuder er udposninger på de overfladiske vener (blodårer), som fører blodet tilbage til hjertet fra kroppen. De opstår, når venernes klapper, der fungerer som ensretterventiler, så blodet kun kan løbe mod hjertet, ikke kan lukke tæt pga. slid eller øget tryk imod blodets strømningsretning. Hyppigst er åreknuderne lokaliseret til læggene, og generne er oftest kosmetiske.

Gravide kvinder er særligt udsat, da den voksende livmoder øger trykket på de store vener, der ligger inde i bughulen, og som samler blodet fra benene. Herved øges trykket på venerne i benene, og hvis en veneklap brister under trykket, vil trykket i segmentet under klappen øges, og der vil være risiko for dannelsen af en udposning.

Behandling af åreknuder under graviditeten


Man behandler ikke en åreknude, der er opstået under graviditeten, så længe kvinden er gravid. Oftest behandles de heller ikke efterfølgende, da generne som nævnt primært er af kosmetisk art. Skal den fjernes pga. komplikationer, foregår det ved et mindre kirurgisk indgreb.

Forløb og komplikationer til åreknuder under graviditeten

Åreknuderne i sig selv giver ingen symptomer, men der er øget risiko for venebetændelse , som i reglen behandles med noget salve. En mere alvorlig komplikation er udviklingen af en blodprop i benet . Behandlingen er her primært blodfortyndende.

Åreknuder plejer at bedres betydeligt efter graviditeten, og mange forsvinder af sig selv inden for de første 3 måneder efter fødslen.

Forebyggelse af åreknuder under graviditeten


De vigtigste tiltag, man kan gøre for at forebygge åreknuder under graviditeten, er at opretholde en rimelig grundform og motionere dagligt (ved f.eks. gåture), da brug af lægmuskulaturen presser blodet op mod hjertet. Man kan med fordel engang imellem stå og vippe lidt op på tæerne, når man går hjemme. Derudeover er det specielt i den sidste del af graviditeten en hjælp at anvende støttestrømper, hvilket nedsætter risikoen for åreknuder, omend de ikke er så behagelige at have på. De skal bruges fra morgen til aften.