Årsager til natlig vandladning - Sygdom Artikel

Der kan være mange grunde til, at man skal lade vandet om natten. Forskellige sygdomme kan have indflydelse. Du kan godt have flere årsager på samme tid.

Hvilke årsager kan der være til, at du skal lade vandet om natten?

Der kan være mange grunde til, at man skal lade vandet om natten. Årsagerne er ofte mange og griber ind i hinanden. Du kan godt have flere årsager på samme tid.


Hævede ben

Hjertesygdomme og sygdomme i kredsløbet kan i løbet af dagen medføre ophobning af væske specielt i benene. Hjertets pumpevirksomhed øges, når man ligger ned om natten. Den ophobede væske vil dermed lettere optages i kredsløbet. Dannelsen af urin øges, og dermed får man natlig vandladning.
Plages du af natlige vandladninger, og mener du, årsagen kan skyldes at dine ben hæver, bør du blive undersøgt af en læge.


Irriteret blære

Ældre mænd og kvinder får hyppigere urinvejsinfektioner end yngre. Betændelse i urinvejene – fx blærebetændelse – medfører irritation af slimhinden i blæren. Dette øger tilbøjeligheden til hyppige vandladninger i både dag- og nattetimerne. En blærebetændelse kan give symptomer på overaktiv blære og svie ved vandladning.
For at forebygge blærebetændelse er det vigtigt, at du får tømt blæren helt ved hver vandladning. Desuden anbefales det, at du vasker dig forneden minimum en gang om dagen med vand og en mild sæbe.
Ligeledes anbefales det, at du drikker rigelig væske først på dagen. Et par
glas tranebærsaft dagligt kan også være med til at forebygge blærebetændelse.


Bivirkninger af medicin

Forskellige former for medicin kan give natlig vandladning. Litium (medicin mod depression) kan øge den natlige dannelse af urin. Hvis man indtager vanddrivende medicin tæt på det tidspunkt, hvor man går i seng, kan det medføre natlig vandladning.


Psykiske problemer / spekulationer

Natlig vandladning kan også skyldes uro som følge af stress, angst eller støj. Det er velkendt, at psykiske eller sociale problemer kan ødelægge nattesøvnen.

Afbrudt søvn

Spekulationer kan være årsagen til, at man er længe om at falde i søvn, samt at man ligger vågner om natten. En dårlig nattesøvn medfører typisk, at du vil være søvnig og uoplagt i dagtimerne; undertiden i en sådan grad, så du kan falde i søvn midt i dine almindelige gøremål. Symptomerne er de samme som ved langvarig mangel på søvn, som kan have helt andre årsager. Drøft det med din læge.


Vejrtrækningsproblemer om natten

Tilstanden obstruktiv søvnapnø kan muligvis være en årsag til natlig vandladning. Obstruktiv søvnapnø vil sige, at man har lange pauser i vejrtrækningen under søvnen. Symptomerne er pauser mellem vejrtrækningen under søvnen, der lyder som høj, uregelmæssig snorken.
Obstruktiv søvnapnø medfører undertiden stor dannelse af urin om natten. Har du mistanke om, at du har obstruktiv søvnapnø, bør du lægehenvises til et søvnlaboratorium. Bekræftes diagnosen her, vil behandling af obstruktiv søvnapnø ofte samtidig afhjælpe problemet med den natlige vandladning.


Smerter som gør at du vågner

Hvis man vågner om natten pga. smerter, er det nærliggende at stå op og gå på toilettet. Ved at mindske smerterne kan man få en bedre nattesøvn. Det kan øge sandsynligheden for ikke at vågne, hvorved man undgår at skulle op og lade vandet om natten. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor du har smerter og forsøge at afhjælpe årsagen.


Sygdom

Natlig vandladning kan være et symptom på sygdom. Om muligt bør man behandle den sygdom, som ligger til grund for vandladningsproblemerne.
En række neurologiske sygdomme som fx hjerneblødning, blodprop i hjernen, sclerose eller Parkinsons sygdom kan medføre overaktiv blære samt hyppige og natlige vandladninger. Er vandladningen større end 3 liter på et døgn, kan årsagen være et generelt stort væskeindtag, sukkersyge, nyresygdom eller den sjældne tilstand, diabetes insipidus. Sidstnævnte skyldes manglende dannelse eller nedsat effekt i kroppen af antidiuretisk hormon (ADH).