Akupunktur - Behandling med nåle kategori

Akupunktur betyder behandling med nåle og er en afbalancerende behandling, som går ind og behandler hele kroppen og ikke blot de enkelte symptomer. Akupunktur søger at skabe balance i kroppens energier.

Akupunktur er en del af Traditionel Kinesisk Medicin, der er en flere tusind år gammel lægevidenskab fra Østen med eget diagnose- og behandlingsmetode, der på mange måder adskiller sig fra den vestlige terminologi.

Kina er den nation, der er i besiddelse af de fleste og bedst bevarede optegnelser om akupunktur (mellem 4000 og 5000 år gamle), men metoden har været anvendt overalt i Asien inden for samme tidsrum.

- Man kan sammenligne det at sætte nåle i kroppen under akupunkturbehandling med det at taste et nyt program ind på en computer. Når nålene er sat rigtigt, kan programmet aflæses af hjerne og rygmarv, og kroppen kan nu bruge det nye program på en sådan måde, at den kan komme i bedre balance.

Afbalancerende nålebehandling af det hele menneske

Akupunktur betyder behandling med nåle og er en afbalancerende behandlingm der behandler det hele mennesket og ikke blot de enkelte symptomer.

Behandlingen består af, at akupunktøren indfører tynde, sterile engangsnåle i bestemte akupunkturpunkter på kroppen. Disse punkter har via energibanerne forbindelse til hele kroppen og alle dens funktioner.

Udover at stimulere kroppens egen evne til at genoprette balancen og få kroppen til at fungere bedre, søger behandlingen at skabe balance mellem Yin og Yang. Akupunktur får også livsenergien Qi til at cirkulere frit i kroppens energibaner - også kaldet meridianerne. Er der ubalancer eller blokeringer i kroppens energibaner, vil det medføre smerter eller sygdom.

Der findes forskellige former for akupunktur, og hver behandling har sin virkning og sit formål:

 • Akupressur: Anvender trykmassage fremfor nåle.
 • Elektroakupunktur: Stimulering af akupunkterne med svag elektrisk strøm
 • Laser akupunktur: Påvirkning af akupunkterne med laserlys i stedet for nåle (f.eks. ved angst for nåle)
 • Moxibustion (Moxa): Opvarmning af akupunkterne med brændende blade fra gråbynke
 • Triggerpunkt akupunktur: Placering af nåle i og omkring triggerpunkter for at lindre smerter
 • Øreakupunktur: Placerer af nåle i akupunkter på det ydre øre
 • NADA akupunktur: Særlig form for øreakupunktur i forbindelse med afvænning

Ved akupunktur frigøres der endorfiner, som er kroppens egen morfin. Endorfinerne har morfinens positive egenskaber, som f.eks. at være smertestillende og beroligende, men ikke de uheldige bivirkninger.

Hvordan foregår en akupunktur behandling?

Ved akupunkturbehandling indføres tynde, sterile engangsnåle i udvalgte akupunkturpunkter på kroppen. Nålene stimulerer kroppens evne til at genoprette balancen og få kroppen til at fungere mere optimalt.

Akupunktur har en stor smertestillende effekt, og bliver derfor anvendt på nogle hospitaler som bedøvelsesmiddel ved f.eks. fødsler. Mange fødende, som ønsker at undgå medicinsk smertelindring, har et ønske om at kunne få denne behandlingsform, effekten er ikke videnskabeligt veldokumenteret.

Det er ikke unormalt, at et helbredelsesforløb først starter med en forbedring, derefter en nedgang, efter endnu en behandling følger endnu en forbedring og en lille nedgang, men efter hver behandling bliver nedgangen mindre og mindre.

Det tilrådes patienterne at drikke rigeligt med vand, så affaldsstofferne, der frigøres i organismen, bliver udskilt hurtigere.

Læs også: Akupunktur - Tilskud, klage og erstatning.

Hvad hjælper akupunktur på?

WHO, Verdenssundhedsorganisationen, har på grundlag af videnskabelig forskning udarbejdet en liste over lidelser, hvor akupunktur er særligt velegnet:

Endvidere er akupunktur meget effektivt ved sportsskader, eller skader opstået efter fald og andre ulykker, f.eks. piskesmældslæsioner.

Hvordan er et akupunktur behandlingsforløb?

Ved akupunktur opstår der visse reaktioner i kroppen efter en behandling - det er tegn på, at behandlingen har startet en udrensningsproces.

Mens nogle føler en forbedring af tilstanden, vil mange opleve følgende reaktioner:

 • Træthed
 • Kortvarig utilpashed
 • Svimmelhed eller kvalme
 • Stærkt lugtende urin eller afføring
 • Kortvarig opblussen af lidelsen
 • Humørsvingninger
 • Mentruationsforstyrrelser

Endvidere er akupunktur meget effektivt ved sportsskader, eller skader opstået efter fald og andre ulykker, f.eks. piskesmældslæsioner. Antallet af behandlinger afhænger af lidelsen og klienten, dog vil kroniske lidelser ofte kræve flere behandlinger end akutte lidelser.

Hvilke sygdomme kan akupunktur hjælpe på?

Det er ikke muligt at helbrede alle lidelser med akupunktur, det gælder f.eks. sygdomme som AIDS, Parkinsons syge, insulinkrævende sukkersyge, dissemineret sklerose, kræft og Alzheimers syge, til gengæld kan akupunktur lindre flere af symptomerne ved disse lidelser.

Hvad er akupunktur ?

Akupunktur betyder blot nåle-indstik, og er en asiatisk diagnose- og behandlingsmetode hvis egentlige oprindelse er totalt ukendt. De gamle asiatere fandt ud af, at sundhed opretholdes af en energi, der strømmer gennem 14 bestemte kanaler (meridianer) i kroppen.

Talrige videnskabelige undersøgelser i såvel Kina som resten af verden viser at:

 1. Akupunktur har en dybtgående virkning på kroppen.
 2. Adskillige lidelser kan påvirkes gunstigt med akupunktur, og at visse sygdomme kan helbredes.

Hvordan virker akupunktur?

Akupunktur har først og fremmest en stor smertestillende effekt, hvorfor akupunktur anvendes som bedøvelsesmiddel ved operationer eller fødselshjælp på nogle udenlandske hospitaler.

Man ved, at den smertestillende virkning bl.a. har noget at gøre med, hvad man kan kalde for kroppens eget morfinsystem, da endorfiner bliver frigjort under akupunkturbehandling. Endorfiner har morfinens positive egenskaber, som f.eks. at være smertestillende og beroligende, men ikke de uheldige bivirkninger.

Frigivelsen af endorfiner gør akupunktur særdeles velegnet til tobaksafvænning.