Akut bugspytkirtelbetændelse (Akut pancreatitis) Artikel

Akut betændelse i bugspytkirtlen er en kemisk betændelsestilstand, der som regel har et mildt forløb. Behandlingen består hovedsageligt af ernæring, væske og medicin.

Definition og årsager


Betændelse i bugspytkirtlen (pancreas) er en sygdom, der kan optræde akut, som her beskrevet, eller udvikle sig over længere tid til en kronisk pancreatitis . Indimellem kan en akut betændelsestilstand dog udvikle sig til en kronisk.

Akut pancreatitis er en relativ sjælden tilstand. Den er dobbelt så hyppig hos mænd som hos kvinder. Sygdommen kan optræde i to former: En let, mild form, og en svær, alvorlig form. Bugspytkirtlen producerer kraftige enzymer, der skal nedbryde maden i tarmen, og ved betændelsestilstande, kan disse enzymer aktiveres for tidligt og sive ud fra gangsystemet i kirtlen og nedbryde dele af denne, samt vævet omkring kirtlen.

Ved svær akut pancreatitis sker dette i betydeligt omfang, og der sker (til dels uoprettelig) skade på kirtlen og dens omgivelser. Dette giver en voldsom aktivering af kroppens immunsystem, så andre organer også påvirkes af sygdommen. Den fører i værste fald til livstruende multi-organsvigt.

Ved let akut pancreatitis er man ikke nær så syg. Der er ingen, eller næsten ingen, organpåvirkning, og tilstanden heler hurtigt og uden komplikationer. Det lette forløb er langt hyppigst.

Den hyppigste årsag til sygdommen er et for stort alkoholindtag, ofte gennem flere år (kan dog ses efter bare få dages stort alkoholforbrug). De fleste andre tilfælde af akut pancreatitis ses som følge af en galdesten . Galdesten kan blokere galdeblærens og bugspytkirtlens fælles udførsels-gang til tarmen, hvilket kan irritere kirtlen og skabe betændelsesreaktionen.

I 15-20% af tilfældene findes årsagen ikke. Andre sjældne årsager kan bl.a. være: Medicinbivirkning, operationer, forhøjet fedtindhold (triglycerider) i blodet, forhøjet kalkindhold (calcium) i blodet, arvelige tilstande, visse infektioner (bl.a. HIV/AIDS ).

Symptomer på akut bugspytkirtelbetændelse


Symptomerne kan være voldsomme og vil ofte føre til indlæggelse. Hyppigst ses:

  • Mavesmerter. Pludseligt indsættende, ofte meget voldsomme og nogenlunde konstante. Oftest lokaliseret opadtil i maven eller under venstre ribbenskant, men kan i øvrigt brede sig til hele maven. Ofte udstråling til ryggen.

  • Kvalme og gentagne opkastninger.

  • Oppustethed.

  • Kulderystelser, feber og almen sygdomsfornemmelse.


Diagnose og forholdsregler


Pludselige, voldsomme og konstante mavesmerter, evt. fulgt af opkastninger, bør altid undersøges af en læge. Ved akut pancreatitis vil smerternes intensitet og karakter som regel føre til indlæggelse.

Diagnosen kan dog være svær at stille selv på et hospital. Der findes forskellige blodprøver, som kan understøtte mistanken om pancreatitis, og man kan udelukke mange andre tilstande med blodprøver og diverse scanninger. Ved disse metoder kan en evt. udløsende galdesten også findes. Ved længerevarende forløb undersøges der grundigt for graden af komplikationer, hvilket siger noget om prognosen.

Har man én gang haft pancreatitis, er det vigtigt at nedsætte eller helt stoppe forbruget af alkohol.

Behandling af akut bugspytkirtelbetændelse


Hvis den udløsende årsag kan behandles, fokuserer man på dette. F.eks. kan man operere, når en galdesten er årsagen.

Derudover sørger man for at behandle symptomer og eventuelle komplikationer (se nedenfor). Dette gøres blandt andet med smertestillende medicin, tilførsel af væske og salte i blodbanen, antibiotika, ilt-tilskud til indåndingsluften, kvalmestillende medicin o.a.
Ved alvorlig pancreatitis med omfattende beskadigelse af bugspytkirtlen kan det blive nødvendigt at operere og fjerne dødt væv og infektion flere gange under indlæggelsen.

Forløb og komplikationer


Forløbet af akut pancreatitis varierer meget. Et let forløb kan være overstået efter 1-2 dages mavesmerter uden andre symptomer eller komplikationer. Akut pancreatitis kan i nogle tilfælde være første tegn på udviklingen af kronisk pancreatitis . Dette ses hyppigst, når årsagen er alkohol, men næsten aldrig ved galdestensudløst pancreatitis.

Komplikationer, der kan opstå i og omkring selve bugspytkirtlen, består i:
Væskeansamling, blødning og nekroser (vævsdød), infektioner med byldedannelse (efter flere uger). Nedsat produktion af hormonet insulin (hvilket giver forhøjet blodsukker, se i øvrigt under sukkersyge ).

Komplikationer, der kan opstå i andre organer, er bl.a.:
Nedsat åndedrætsfunktion, påvirkning af galdesystemet og leveren, lavt blodtryk evt. førende til shock , nyresvigt , hjertepåvirkning, nekroser i fedtvæv.

I de svære forløb med mange komplikationer har akut pancreatitis en relativt høj dødelighed, og døden kan indtræde efter få dage. Denne form er dog ikke ret hyppig, og langt de fleste tilfælde er lette med spontan helbredelse efter et kort sygdomsforløb.


Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 20.11.06