Aldersforandringer i sanseorganerne Artikel

Læs om aldersforandringer i sanseorganerne. Få gode råd til at håndtere aldersforandringer i sanseorganerne. Forebyg demens og aldersforandringer i sanseorganerne. Få viden om problemer med sanseorganerne i alderdommen.


Det er et indiskutabelt faktum, at vore sanseorganer - især syn og hørelse - forringes når vi kommer op i årene. Ofte er forringelserne imidlertid, i hvert fald delvist, en følge af andre faktorer end alderen.

Den slags problemer kan behandles, og funktionen enten forbedres eller helt genskabes. Men selv om problemet ikke helt kan afhjælpes, er det muligt med moderne tekniske opfindelser at forbedre både syn og hørelse betydeligt.Synet


Kun 1 ud af 20 over 50 år kan tænkes at have så godt syn, at vedkommende kan læse, spadsere og køre bil uden briller. De fleste over 65 lider af langsynethed , en tilstand, hvor linsen i øjet er blevet stiv og ikke så let kan bringe nærliggende objekter i fokus. Der er ingen mulighed for at forhindre alderens indflydelse på synet, men gå regelmæssigt til øjenlæge eller optiker (se Hos optikeren ) og få synet kontrolleret. Nye briller kan kompensere for det nedsatte syn eller - hvilket er endnu vigtigere - en undersøgelse hos øjenlægen kan afsløre en bagvedliggende sygdom, der kan behandles, f.eks. grå stær eller grøn stær .

Hørelsen


Nedsat hørelse, som optræder med alderen, skyldes oftest, at hørecellerne i det indre øre dør. Som regel taber man først evnen til at høre de høje toner. Når hørelsen forringes i diskantområdet, er det næsten umuligt at høre, hvad folk siger, hvis der er støj i lokalet. Nedsat hørelse kan afhjælpes på de audiologiske afdelinger, hvor man kan afprøve hjælpemidler (se Nedsat hørelse og hjælpemidler ). Andre former for nedsat hørelse kan skyldes f.eks. en voksprop i øregangen. Ved hjælp af specielle midler, der sælges i håndkøb på apoteket, kan man forhindre, at der dannes vokspropper. Også otosklerose er en årsag til nedsat hørelse, der kan behandles.

Andre sanseorganer


Andre sanseorganer, der ofte forringes, når man bliver ældre, er smagssansen, lugtesansen, samt balancesansen. Bliv dog ikke urolig, hvis maden begynder at dufte og smage af mindre end den gjorde før. Dette påvirker ikke det almindelige velbefindende, så længe man fortsætter med at spise varieret og med måde. Ved at krydre maden lidt mere kan man kompensere for dette. Balancen er en lidt mere alvorlig sag, eftersom svimmelhed kan føre til faldskader (se Faldskader ).

Et rask, ungt menneskes hud kan registrere en temperatursænkning i omgivelserne på så lidt som 0,5°C. Når man bliver ældre, kan følsomheden over for temperaturforandringer mindskes så meget, at man måske end ikke mærker en sænkning på 5°C. Dette er en grundene til at ældre mennesker lettere rammes af nedsat kropstemperatur , og det er bedst, hvis ældre mennesker har et termometer hjemme, så de kan kontrollere den indendørs temperatur.

Ændret følsomhed over for temperaturforandringer kan også skyldes skjoldbruskkirtelsygdomme (se Skjoldbruskkirtlen og biskoldbruskkirtlerne ). Hvis man er varm, når andre fryser, eller fryser, når andre er varme, bør man kontakte lægen.