Arp Artikel

Arp er betegnelsen for en tilstand, hvor spædbørn får et lag af fedtede, gulbrune skæl i hovedbunden. Se hvordan du kan behandle og forebygge arp her.

Arp skyldes en overproduktion af fedt og består af afstødte hudceller. Arp er gullig - brun og lugter ofte lidt fad. Det ses i hovedbunden, ofte lige på den bløde plet på issen og i øjenbrynene.

Kraftig arpdannelse ses oftere hos børn, der har børneeksem. Hvis arpen ikke behandles, kan det udvikle sig til en tyk skorpe. Arpen fjernes ved at smøre det ind i olie eller vaseline og lade det sidde natten over. Herefter gnubbes arpen af med en blød babytandbørste eller en tættekam. I tilfælde, hvor arpen er svær at fjerne, kan bruges Salicylvaselin 2%, men det er et lidt skrapt middel og skal derfor blot sidde et par timer i hårbunden.

For at få olie eller vaseline ud af håret, smøres hovedbunden ind i babyshampoo, og først herefter hældes vand i håret. Olien vil ellers sky vandet. Hos større børn og hårfagre babyer kan bruges en salicylholdig shampoo. Behandlingen må ofte gentages flere gange, inden arpen er helt væk.

Forebyggelse af arp

Det er en god idé dagligt at massere barnets hovedbund med et håndklæde eller en babytandbørste. Det giver god blodcirkulation til hovedbunden og kan være med til at forebygge arpdannelsen.

Vær ikke bange for at røre ved den bløde plet, fontanellen, den kan sagtens holde til det, den er dækket af en tyk bindevævshinde.