At finde de rigtige hjælpemidler mod børneinkontinens Artikel

At være våd i sengen om natten og/eller våd i bukserne om dagen er et stort problem, både socialt og praktisk. Der findes hjælpemidler der kan øge livskvaliteten og gøre hverdagen lettere for børn og forældre.

Det er vigtigt at bruge lidt tid på at finde det rigtige hjælpemiddel til det enkelte barn, da behovene er meget individuelle. Stil spørgsmål som:

  • Hvor stort er problemet for barnet?

  • Er problemet størst i skolen eller fritiden?

  • Er der nogle aktiviteter barnet lader være med at deltage i på grund af inkontinensen?

  • Er det kun når barnet er væk hjemmefra?

  • Hvad kan barnet håndtere og acceptere?

  • Hvad synes forældrene kan hjælpe?

Objektiv vurdering af problemets størrelse ved hjælp af vandladningsskema og blevejningstest. Dette er nogle af de overvejelser man bør gøre sig for at finde det rette hjælpemiddel.

Hvad findes der på det danske marked?

Inkontinenstrusser:
Vaskbare underbukser med et indlæg der kan suge ca. 120-15 ml urin, afhængig af størrelsen. De findes både i en pige og en drengemodel. Disse kan bruges af daginkontinente børn, for at undgå at være våd igennem til yderbukserne, undgå lugtgener samt slippe for at skifte bukser. De ligner almindelige trusser og kan anvendes, hvis barnet ikke lækker mere, end hvad trussen kan suge på en dag.

Inkontinensbind:
Bindene er udviklet til at absorbere urin, og er derfor bedre til det formål end hygiejnebind. De findes i mange størrelser, faconer og med forskellige sugeevne. De kan bruges, hvis det er nødvendigt at skfite i løbet af dagen, og barnet kan nemt selv skifte. Samtidig kan det anvendes i specielle situationer, hvor barnet bliver vådt. Bindet formes som en hul skål, inden i det ilægges trusserne, som ikke skal sidde for løst.

Bleer:
Findes i mange størrelser og faconer, med tape i siden og som bukseble. De findes også til børn over seks år. (30-60 kg), eller voksen størrelse small.

Liggeunderlag:
Kraftigt absorberende underlag til sengen, som opsuger urinen, så barnet ikke føler, der er bådt. Samtidig beskytter det underlag og madras.

Betræk:
Åndbare betræk til madras, dyne og hovedpude beskytter, så man undgår våde dyner. Bruges også til allergikere.

Ure:
Ure der indstilles til at bippe eller vibrere på bestemte tidspunkter. Anvendes som hjælp til børn, der skal træne faste toilettider og klokkeslætsvandladning.

Alarm/ringeapparat:
Det er ikke et hjælpemiddel, men et apparat der bruges i behandlingen af nattevæderi. Der skal grundig instruktion til, før man starter en behandling. Apparaterne fås både som lagen med indsat føler og med alarmapparat ved siden af senge samt som kropsbårne apparater med en føler i underbukserne og en bipper på skulderen.

Analprop:
Ved afføringsinkontinens kan denne prop anvendes. Til børn med sværere urininkontinens eventuelt på grund af medfødte misdannelser findes der katetre, uridomer og poser. Til børn med afføringsinkontinens findes remider til udtømningsregimer. Oplysning om anvendelse kan fås på de specialafdelinger barnet er tilknyttet.

Hvor får man hjælpemidlerne?

Almindelige bleer og inkontinensbind fås i de fleste supermarkeder, Matas og Apotekerne har et større udvalg. De øvrige hjælpemidler skaffes enten via forhandlere eller hjælpemiddelcentraler, det er meget afhængig af hvor man bor.

På de telefonlinjer der rådgiver om børneinkontinens oplyses forhandlere på de mere specielle ting.

Eksempler på børn der er blevet hjulpet

Inkontinenstrusser kan være en hjælp for et barn med hyppig vandladningstrang samt inkontinens eller angst for det. Barnet kan slappe af i skolen og bruge energien på indlæringsprocessen og koncentrere sig om andet end at skulle holde sig. Det undgår at føle sig våd og blive kold.

Natble kan give et barn der tisser et til to gange pr. nat og vådt koldt sengetøj en roligere nat og en bedre søvn. Samtidig kan man undgå vask af sengetøj hver dag.

Kilde: www.kontinens.dk
"Børn og inkontinens" - Kontinensforeningen

Teksten er offentliggjort d. 9/8- 2005