Babysvømning Artikel

Den ene eller jer begge skal have lyst til det. Det vil smitte positivt af på barnet. Det kan da være en dejlig måde for barn og forældre at være sammen på. I er koncentreret om hinanden, I er i fysisk kontakt med hinanden og I får sikkert moret jer en masse sammen. Du behøver ikke at kunne svømme, idet babysvømning altid foregår i et specielt bassin med lav vandstand.

Den ene eller jer begge skal have lyst til det. Det vil smitte positivt af på barnet. Det kan da være en dejlig måde for barn og forældre at være sammen på. I er koncentreret om hinanden, I er i fysisk kontakt med hinanden og I får sikkert moret jer en masse sammen. Du behøver ikke at kunne svømme, idet babysvømning altid foregår i et specielt bassin med lav vandstand.Barnet har nogle medfødte reflekser, som gør, at det kan klare sig godt i vandet i starten, men rigtig svømning lærer det først senere.


Babysvømning er med til at give barnet kropsbevidsthed og styrker muskler og balanceevne. At blive tryg ved vandet fra ganske lille kan måske også være med til at forhindre en panikreaktion ved en evt. vandulykke senere i livet.

Du kan starte, når barnet er 5-6 uger gammelt eller senere, hvis du er mest tryg ved det. Barnet har nogle medfødte reflekser, som bl.a. gør det i stand til at lave en slags hundesvømning og til at lukke af i næse/svælg, således at der ikke kommer vand i lungerne. Disse reflekser varer fra barnet er få uger gammelt, og til det er ca. 4 måneder. Herefter kan barnet blive panikslagen ved at blive sænket under vand. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke kan gå til babysvømning med dit barn, hvis det er over 4 måneder, du skal blot gå mere roligt til værks. Hvis det er muligt, så start hjemme i det store badekar, hvor du og barnet er sammen i karret.

Vælg et tidspunkt mellem 2 måltider, således at barnet hverken er sultent eller har fyldt mave.

I starten skal vandet helst være 35-36°C, altså samme temperatur som barnets badevand normalt er. Senere begynder du at sænke temperaturen, så barnet vænner sig til at være i badevand på 32°C, det er den temperatur, der skal være babybassinet i den svømmehal, du vælger at gå til babysvømning i. Små børns temperaturcenter er endnu ikke helt udviklet, og vandet vil afkøle barnet uhensigtsmæssigt, hvis det er køligere end 32°C.

Inden den egentlige babysvømning starter, er det en god idè at tage barnet med i svømmehallen, blot for at det kan vænne sig til lydene i svømmehallen. De kan nemlig virke ret voldsomme på nogle børn.

Dyk dit eget hovede under vandet og bemærk, om klorvandet svier i dine øjne. Er det tilfældet, vil det sikkert også være for stærkt til barnet. I må da evt. vælge et andet sted eller drøfte med instruktøren, hvilke muligheder I så har.

Hvad du konkret gør med barnet i svømmehallen, vil jeg overlade til den instruktør, der er knyttet til holdet. Men det er anbefalesesværdigt at læse bogen BABYSVØMNING af Claire Timmermans. Det er en let tilgængelig bog med gode illustrationer, skrevet af en af verdens mest anerkendte babysvømmeinstruktører. Barnet må ikke have infektion i de øvre luftveje, fordi afkølingen vil forværre tilstanden.

Navlen skal være helet og huden intakt.