Definition og årsager
Bændelorm er en sjælden sygdom i Danmark forårsaget af forskellige typer af orme, som kan komme fra kvæg, svin eller fisk. Bændelorm er en hyppig sygdom i mange ulande.
Mennesker smittes med en lille larve som i tarmen senere udvikler sig til bændelormen. Denne larve kan findes i rå fisk eller kød, som ikke er kogt eller stegt tilstrækkeligt. Under normale forhold vil larven dø under tilberedning af maden.
Bændelorm kan blive fra få millimeter til mange meter lange. Ormen lever i tarmkanalen, hvor den udvikler sig af næring fra tarmindholdet. Grunden til, at den kan blive i tarmen er, at den ved hjælp af specielle sugekopper på kroppen kan fastgøre sig til tarmvæggen. Til tider vil stykker af bændelormen dog knække af og komme ud med afføringen. Udseendet kan bedst beskrives som et langt stykke båndpasta.
Symptomer på bændelorm
Alle typer bændelorm kan bo i kroppen uden at give symptomer. Til tider vil der dog opstå symptomer, hvoraf de hyppigste er:
- Træthed og vægttab.
- Tegn på blodmangel .
- Ubehag hvis ormen opdages på benet eller i toiletkummen.
Forløb og komplikationer
Forløbet med bændelorm er som regel ukompliceret. I sjældne tilfælde kan bændelormene forårsage svær blodmangel, hvilket kan medføre indlæggelse på hospitalet. De forskellige typer af bændelorm kan i sjældne tilfælde medføre nedenstående.
Bændelormen, som stammer fra oksekød, kan sætte sig i hjertemuskulaturen
Svinebændelormen kan medføre alvorlige tilstande med udbredelse i centralnervesystemet, øjnene eller musklerne. Desuden kan hjertet påvirkes, hvilket kan være meget alvorligt.
Et kompliceret forløb med dannelse af cyster i kroppen og påvirkning af leveren og lunger kan ses ved infektion med den såkaldte hundebændelorm. Mennesker smittes ved at indtage jordrester fra grønsager el. andet, som er inficeret med æg fra hundes afføring. Æggene klækkes i tarmen og udvikler sig til en blæreformet bændelorm. Dette er dog sjældent i Danmark.
Behandling af bændelorm
Bændelorm behandles med antibiotika eller ormemiddel.
Forholdsregler og diagnose
Føler man en begrundet mistanke om, at man muligvis bærer rundt på en bændelorm og har nogle af ovenstående symptomer, bør man gå til egen læge. Lægen kan stille diagnosen ved at tage en afføringsprøve som undersøges for æg.
Man kan nedsætte risikoen for at få bændelorm ved at tilberede sin mad tilstrækkeligt og undgå indtagelse af store mængder råt kød.
I områder med mange tilfælde, bør hunde desuden modtage ormekur ofte.