Børneastma - Behandling af børneastma Artikel

Læs om behandling af børneastma. Hvordan kan du behandles astma hos dit barn. Få hjælp og viden om behandling af astma hos børn. Sådan behandler du astmaanfald hos børn.

Det er nødvendigt at behandle børn med astma medicinsk.

Det er vigtigt, at barnet får den rigtige behandling. En underbehandlet astma kan føre til ringere velfærd og dårligere livskvalitet og på længere sigt til kronisk dårlige lunger, hvorimod en velbehandlet astma kan holde børnene fri for symptomer i hverdagen og bevare en normal lungekapacitet.

Hoste er ofte et symptom på astma og skal derfor behandles med astmamedicin og ikke med hostestillende medicin.

Penicillin virker ikke på astma, men bruges hvis barnet har fået lungebetændelse som komplikation til astmaen.

Nye behandlingsprincipper

Der er i dag intens fokus på forskningen på dette område. Det betyder, at vi i de nærmeste år kan forvente en række helt nye behandlingsprincipper.

Anfaldsmedicin

Korttidsvirkende anfaldsmedicin: Korttidsvirkende anfaldsmedicin skal tages ved behov, dvs. hver gang der er astmasymptomer.

Den korttidsvirkende anfaldsmedicin er en efterligning af kroppens eget adrenalin og får musklerne omkring luftrørene til at slappe af, så luftrørene udvides, og der igen bliver plads til at trække vejret. Det gør det også lettere for barnet at hoste slimet op fra luftvejene.

Det varer kun 1-3 minutter, inden anfaldsmedicinen virker, hvis den indåndes, men 1/2 til 1 time hvis det tages som mikstur. Medicinen nedbrydes hurtigt, og virkningen er væk efter 4-6 timer. Derfor må behandlingen gentages hver 4. time.

Langtidsvirkende anfaldsmedicin: Nogle typer langtidsvirkende anfaldsmedicin virker lige så hurtigt som korttidsvirkende anfaldsmedicin (1-3 minutter), men virkningen varer i 8-12 timer.

Det er somme tider en fordel at anvende nogle typer af langtidsvirkende anfaldsmedicin som anfaldsmedicin, specielt de dage, hvor der er behov for længere symptombehandling. Det tilrådes ikke at anvende denne behandling fast.

De langtidsvirkende og muskelafslappende typer medicin bør dog aldrig anvendes alene som fast daglig behandling af astma. Det kan hos børn med svær astma anvendes i kombination med steroid.

Steroid

Steroid er den mest effektive forebyggende medicin mod astma og sikrer, at barnet kan leve et normalt liv.

Det er meget vigtigt ikke kun at behandle symptomerne, men også årsagen til symptomerne på astma, nemlig den kroniske astma-betændelse. Anfaldsmedicin har ingen virkning på astma-betændelsen. Hvis man kun behandler med anfaldsmedicin, svarer det til at male oven på rust.

Steroid fjerner den kroniske betændelse i luftrørene. Når betændelsen aftager, forsvinder hævelsen i slimhinden, så luftrørene igen kan fungere normalt. Samtidig bliver luftrørene mindre sarte, så de omkringliggende muskler ikke så let kramper sammen, og derved forsvinder astmaanfaldene.

Den allergiske reaktion bliver også hæmmet af steroid. Allergicellerne bliver mindre irritable, så de ikke så let eksploderer, når de møder stoffer, som børnene er allergiske overfor.

Steroid skal også bruges, når der ikke er symptomer. Steroid er forebyggende medicin og ikke muskelafslappende, dvs. at det ikke kan udvide luftrørene ved et akut anfald. Steroid forebygger, så barnet kan undgå at få anfald.

Steroidbehandling af astma minder i virkeligheden om tandbørstning som forebyggelse af karies. Det virker ikke, når der er kommet hul i tanden.