Behandling af kronisk bihulebetændelse med ballon-teknik Artikel

Der er godt nyt til de mange danskere, der hver vinter plages af kronisk bihulebetændelse. En ny behandling med ballon-teknik er netop blevet introduceret og studier fra USA viser, at 95% af behandlingerne har en positiv effekt.

bihulebtændelse kan kureres med enkel operationDer er godt nyt til de mange danskere, der hver vinter plages af kronisk bihulebetændelse. En ny behandling med ballon-teknik er netop blevet introduceret og studier fra USA viser, at 95% af behandlingerne har en positiv effekt.

Symptomer forsvinder helt hos 2/3


Kateteret føres ind i
bihulen
(foto: Erichsens
Privathospita)


En lille ballon udvider
passagen til bihulerne
(foto: Erichsens
Privathospita)

Teknikken er ikke ny! Den er kendt fra hjertekarkirurgien, som i årevis har brugt ballonudvidelse til skånsom behandling af forsnævringer af hjertets kranspulsåre. Den samme teknik har nu vist sig at være effektiv til kirurgisk behandling af kronisk bihulebetændelse.

I USA har man siden 2005 lavet behandlingen på mere end 40.000 patienter og studier viser, at 95% ud af 1.036 patienter oplevede en forbedring af deres livskvalitet, heraf forsvandt symptomerne helt hos 74%.

Bihulebetændelsen giver smerte

Kronisk bihulebetændelse kan ramme alle, mænd og kvinder, ung og gammel. Mest udsatte er voksne med for snævert afløb til bihulerne.

”Bihulebetændelse er en ubehagelig lidelse. Mange oplever stærke smerter i panden, kindbenene, tindingerne, nakken eller bag øjnene, og smerterne forværres når man bøjer sig forover eller går. Ved betændelse vil en del være feberramte og føle sig sløje” forklarer speciallæge Anders Schermacher Larsen fra Erichsens Privathospital, som er én af de første speciallæger i Danmark, der er uddannet til at lave den nye behandling.

Enkel og effektiv behandling


Når ballonen fjernes,
er passagen åben
(foto: Erichsens
Privathospita)

”Behandlingen går i sin enkelthed ud på, at vi fører et lille kateter op gennem næsen og ind i bihulen, hvor en lille ballon udvider den naturlige passage til bihulerne. Når vi fjerner ballonen igen, efterlader vi en åben passage til bihulerne, og bihulernes normale funktion genoptages. Et forholdsvist enkelt og effektivt indgreb” understreger Anders Schermacher Larsen og tilføjer; ”ballon-teknikken giver en langt bedre oplevelse for patienten. Mange patienter bryder sig ikke om tanken om at blive opereret tæt på hjernen og øjnene. Ved brug af den nye ballon-teknik kan indgrebet foretages langt mere skånsomt, fordi patienten kan undgå ubehagelige blødninger og længerevarende trykken i næsen og bihulerne, som er almindelige kendte bivirkninger efter bihulekirurgi. Desuden slipper patienten for at blive behandlet med tamponer i næsen, hvilket mange oplever som ubehageligt”.

Indgreb under fuld bedøvelse

Indgrebet foregår under fuld bedøvelse, og patienterne skal blive på hospitalet natten over for at sikre, at de er i gode hænder, hvis der i mod forventning skulle opstå blødning. De fleste vil mærke en umiddelbar forbedring og allerede dagen efter indgrebet genoptage en almindelig hverdag.

Her kan du blive behandlet

Behandlingerne foretages endnu kun på Århus Universitetshospital, Hillerød Hospital, Rigshospitalet og Holstebro Sygehus. Erichsens Privathospital er det eneste privathospital, hvor patienter med en sundhedsforsikring eller ved egenbetaling kan blive behandlet.

Diagnosen, kronisk bihulebetændelse, stilles hos en øre-, næse- og halsspecialist, som dels henviser til en CT-scanning af bihulerne og til en bihulekirurg, som tager endeligt stilling til, om patienten kan have gavn af en ballon-udvidelse af bihulekanalerne. Forinden vil man dog altid forsøge med medicinsk behandling.
Kilde:
Amerikansk undersøgelse: Acclarent Inc.,”Multicenter Registry of Balloon Catheter Sinusotomy Outcomes for 1,036 patients” A summary of data published in Annals of Otology, Rhinology & Laryngology April 2008, Vol. 117, No. 4