Behandling af lavt blodsukker Artikel

Den optimale behandling af lavt blodsukker går ud på, at man i en periode udelukkende holder sig til langsomme kulhydrater, som grøntsager, groft brød og magert kød. Målet er at få blodsukkeret og insulinproduktionen til at blive konstant hele døgnet og få kroppens egen ‘sukkerfabrik’ i gang.

Flere behandlingsprincipper af lavt blodsukker

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..
Blodsukkeret skal holdes oppe med ordentlig mad og ikke med de produkter, der er ødelæggende for blodsukkerbalancen. I den optimale behandling drejer det sig om helt at undgå disse produkter. For mange sukkernarkomaner vil denne proces være umulig at gennemføre på én gang. Det kræver derfor en lang nedtrapningsperiode.

Et andet princip er at indtage mange små mellemmåltider, gerne 6-8, i løbet af dagen. Senere i forløbet skal man stræbe efter at kunne nøjes med fire måltider.
Der er forskellige holdninger til behandlingen, idet meget afhænger af individuelle behov. Kostplanen her nedenfor kan anvendes af de fleste og er samtidig en kur mod overvægt.

Candidasvampen kræver sukker

Candidasvampen har vi alle i vores tarmflora, og den kan vokse sig stor og stærk ved en for sukkerholdig kost, som svampen hovedsagelig lever af, og dermed tage magten over sunde bakterier. Samtidig forlanger svampen sukker for at overleve og bidrager dermed til stor sukkertrang.
Svampen kan brede sig til hele kroppen og være årsag til allergier, dårligt immunforsvar, træthed og gentagne infektioner. Hvis man skal have bugt med sin sukkerafhængighed,er det vigtigt at få styr på svampen ved bl.a.at udsulte den. Et tilskud af Vita Biosa er godt. Søg på internettet efter candida og find mange sider om emnet.

Kostplan til behandling af lavt blodsukker

  • Kl. 8.00: Morgenmad: Havregrød, havregryn, A-38, yoghurt naturel, mysli, frugt, smoothie, nødder, mandler, bær, groft brød, og urtete.
  • Kl. 9.30: Mellemmåltid: Frugt, groft brød, knækbrød, grøn salat, urtete og vand. Råkostsalat af f.eks. gulerod, hvidkål, rødkål.
  • Kl. 11.00: Frokost: Rugbrød, magert kød, fisk, knækbrød, grøntsager, grøntsagssuppe og frugt.
  • Kl. 12.30: Mellemmåltid: Frugt, groft brød, knækbrød, peberfrugt, grøn salat. Råkost. Rodfrugter.
  • Kl. 15.30: Mellemmåltid: Frugt, groft brød, knækbrød, tun, makrel, torskerogn, peberfrugt, grøn salat, råkost
  • Kl. 18.00: Aftensmad: Grøntsager, kartofler, brune ris, groft pasta, æg, grød, magert kalvekød, fjerkræ, fisk og grøntsagssuppe. Rodfrugter.
  • Kl. 20.00: Mellemmåltider: Frugt, mandler og nødder.
  • Kl. 23.00: Natmad: Mysli og A-38. Rugbrød og avocado

Blåbær hjælper på koncentrationen

En engelsk undersøgelse fra 2009 viser, at blåbær har en meget positiv effekt på hukommelsen og koncentrationsevnen. Gruppen, der indtog en blåbærsmoothie til morgenmad, klarede sig bedst i diverse test. Gruppen, der ikke indtog blåbær, klarede sig 15-20% dårligere. Blåbær indeholder mange antioxidanter, hvilket øger blodgennemstrømningen og iltningen i hjernen. Forskerne anbefaler, at smoothien skal indeholde en god håndfuld bær (Jyllands-Posten 17.9.2009).

Drik meget vand

Det er vigtigt, at der dagen igennem indtages tilstrækkeligt med væske, gerne vand med citron. Og det er vigtigt, at man spiser sig mæt ved måltiderne. I løbet af dagen kan der også fremstilles smoothies, f.eks. af frosne bær blendet med banan, A-38, hørfrø m.m. Søg efter smoothies på internettet og find gode opskrifter.

Husk vitaminer og mineraler

Sammen med proteiner og essentielle fedtsyrer er vitaminer og mineraler en vigtig del af behandlingen af lavt blodsukker; især i svære tilfælde, hvor celler og stofskifte ikke fungerer optimalt.
Information fra Sundhedsguiden
Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.