Laser står for: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
En laser afsætter en stor energimængde på et lille område. Lasere er forskellige med hensyn til, hvilken bølgelængde og hvilken effekt de afgiver. Visse lasere har samme egenskaber som en kniv, andre fremkalder overfladiske forbrændinger af huden.
Formålet med laserbehandling er at opnå en varmepåvirkning, udelukkende af det ønskede område, fx overhud, bindevæv, kar, pigment eller hårsække, samt at få den mindst mulige påvirkning af det øvrige væv.
Non-ablative lasere- og IPL-systemer kan bruges til behandling af rynker, af tilstande med synlige blodkar på huden, skader efter solen, godartede pigmentforandringer i huden, samt til fjernelse af tatoveringer og uønsket hårvækst.
Hvilken laser eller hvilket intens puls lys system (IPL), der anvendes til en bestemt behandling, er afhængig af flere faktorer: hvad er det for en type forandring der behandles, hvilken udbredelse har forandringen, hvor er den lokaliseret og hvilken hudtype patienten har.
En laserbehandling fjerner den gamle overhud og den nye hud får en mere glat tekstur uden pigmentforandringer. Laseren strammer også huden op, hvilket man mener skyldes opvarmningen af collagenet, som bevirker, at collagenet trækker sig sammen. Denne proces resulterer i en nydannelse af collagen, som bevirker at huden ser yngre ud.
Da lasere efterlader huden som en slags andengradsforbrænding, er der risiko for infektion, og risiko for at behandleren er gået for dybt og dermed efterlader et sår, som ikke kan hele.
Der er en sammenhæng mellem behandlingens dybde, resultaterne og bivirkningerne.
Jo dybere behandling jo bedre resultat, men også større risiko for uønskede bivirkninger. En relativ overfladisk behandling med hurtig opheling har som regel ingen bivirkninger, men heller ikke så godt et resultat.
Bivirkninger ved laserbehandling er forbrændinger, infektioner og pigmentforandringer.
Grundet disse potentielle bivirkninger, bør behandlinger med potente laser og intens puls lys kun udføres af læger, da det for patientsikkerhedens skyld er nødvendigt, at den der behandler, har kendskab til fysikken bag laserapparatet, til hudens anatomi og den måde hvorpå målet, som man skyder på, reagerer ved opvarmning. Desuden bør den der behandler kunne diagnosticere og behandle eventuelle komplikationer.
Behandling med laser foretages i dag på en lang række klinikker, der langt fra alle, er bemandet med læger eller har læger tilknyttet.
Kilde: Rapport fra Sundhedsstyrelsen, December 2004
"Kosmetiske indgreb der foretages af læger i Danmark"
Teksten er offentliggjort d. 9/8- 2005