En del børn kommer ofte ud for akut betændelse i mellemøret , almindeligvis efter en forkølelse , hvor smitstoffet spredes fra næsehulen og svælget til mellemøret gennem det eustakiske rør. Børn får lettere betændelse i mellemøret end voksne, fordi deres eustakiske rør er kortere og smitstoffet derfor lettere kan nå mellemøret end hos voksne. Gentagne betændelser i mellemøret medfører at det eustakiske rør hæver op og stoppes til, så det sekret der udsondres i mellemøret som følge af betændelsen ikke kan komme ud.
Symptomer
Det vigtigste symptom er at barnet hører dårligere på det syge øre. Lydende opfattes som fjerne og svage. Hørenedsættelsen skyldes at trommehinden og høreknoglerne ikke kan svinge frit, hvilket medfører at lydbølgerne ikke kan føres til det indre øre på normal vis. Andre symptomer er smerter i øret og en fornemmelse af at øret et stoppet.
Hvis et barn virker usædvanligt uopmærksomt eller har problemer i skolen kan det være at årsagen er en stærk hørenedsættelse, som skyldes at det eustakiske rør er betændt (se Indlæringsproblemer ).
Komplikationer
Hvis sygdommen ikke opdages og behandles, findes der en risiko for at høreknoglerne i mellemøret vokser sammen, hvad der medfører en varig nedsættelse af hørelsen i det syge øre. Hvis barnet befinder sig på et udviklingsstadium, hvor det skal lære at tale, kan hørenedsættelsen forsinke udviklingen og senere også påvirke barnets evne til at kunne følge med i skolearbejdet.
Forholdregler
Hvis man har mistanke om at barnet hører ringere efter en betændelse i øret, bør øret undersøges af en læge. Ved hjælp af et otoskop kan lægen se ind i øregangen og undersøge trommehinden. Han kan så opdage sygelige tilstande, som kan påvirke hørelsen. Desuden kan han med et specielt instrument undersøge om der en væske bag trommehinden.
Behandling
I milde tilfælde kan man aftappe væsken i mellemøret ved hjælp af et middel der får hævelserne i slimhinderne til at falde. Disse midler påvirker slimhinden i det eustakiske rør som åbnes, så væsken kan flyde gennem det ned i svælget.
I sværere tilfælde må man aftappe væsken ved at foretage et snit i trommehinden. Dette indgreb udføres under narkose. Et lille plasticrør i snittet i trommehinden holder hullet åbent, og sekretet i mellemøret kan tømmes løbende, indtil sygdommen er helbredt og passagen gennem det eustakiske rør atter er fri. Derefter heles snittet i trommehinden af sig selv.
Hvis barnet som følge af gentagne infektioner i svælget har såkaldte polypper , (må ikke forveksles med de næsepolypper som voksne kan få), som blokerer for det eustakiske rørs udmunding i svælget, kan de i visse tilfælde fjernes. Men takket være antibiotika er sådanne indgreb dog sjældne.