Betændelse i tandkødet (Gingivitis) artikel

Tandkødsbetændelse ( gingivitis) skyldes bakterier, der sætter sig ved tanden i tandkødskanten og mellem tænderne og danner bløde belægninger, plak. Bakterierne danner ved deres stofomsætning gifte, der påvirker tandkødet, som bliver betændt, rødligt og hæver, så der dannes en lomme mellem tanden og tandkødet.

Tandkødsbetændelse skyldes bakterier, der sætter sig ved tanden i tandkødskanten og mellem tænderne og danner bløde belægninger, plak. Bakterierne danner ved deres stofomsætning gifte, der påvirker tandkødet, som bliver betændt, rødligt og hæver, så der dannes en lomme mellem tanden og tandkødet.Lommen gør, at der samles yderligere bakteriebelægninger og betændelsen forværres. På den måde fortsætter sygdomsprocessen, hvis den ikke behandles.

Symptomer på tandkødsbetændelse

Frisk tandkød er stramt og blegt og har en nubret overflade. Frisk tandkød bløder heller aldrig, når man børster tænder. Ved betændelse i tandkødet bliver det rødt, hævet, blødt, blankt og bløder let ved tandbørstning. Hvis tandkødsbetændelser ikke behandles, bliver lommerne dybere omkring tænderne, og betændelsen når til sidst også kæbeknoglen, som derved angribes. Dette fører til parodontose . Har man symptomer på betændelse i tandkødet, bør man kontakte tandlægen.

Behandling af tandkødsbetændelse

Hjemme:

Ved dagligt at børste tænderne og ved hjælp af tandstikker eller tandtråd at gøre rent mellem tænderne, kan man holde dem fri for bakteriebelægninger og forebygge betændelse i tandkødet. Af og til kan man kontrollere sin tandbørstning med farvetabletter (se Mundhygiejne ).

Hos tandlægen:

Tandkødsbetændelse behandles kun ved, at man med daglig tandbørstning fjerner de bakteriebelægninger, der dannes på tænderne. Tandlægen kan skabe forudsætningerne for en god mundhygiejne ved at fjerne tandsten (se Hos tandlægen ) og gøre overgangen mellem fyldninger og tandoverflade så jævn som mulig. Desuden kan patienten få instruktioner om, hvordan han på bedste vis kan fjerne bakteriebelægningerne på tænderne.

Alle tilfælde af tandkødsbetændelse går væk, når man har skabt forudsætningerne for at fjerne bakteriebelægningerne og har forbedret mundhygiejnen.

Det er dog op til patienten derefter selv at fortsætte med den teknik, han har lært at benytte for at holde tandkødet i god stand. I modsat fald vender betændelsen tilbage og kan udvikle sig videre til parodontose.

Relaterede artikler

artikel

Tænderne og tandkødet

Tændernes opgave er at tygge maden i stykker og blande den med spyt for at ...

Redaktionen 20/10/2005
artikel

Tandløsning, Parodontose (Parodontitis)

Parodontose (paradentose) skyldes en betændelse i tandkødet , som ikke beha...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Uregelmæssig tandstilling

Som ideal forestiller man sig, at tænderne står lige i en jævn bue i kæben....

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Visdomstænder

De tredje molarer, som står længst tilbage i tandrækken, kaldes visdomstænd...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Bliv behandlet for paradentose uden smerter

Størstedelen af alle danskere vil på et tidspunkt blive ramt af paradentose...

Redaktionen 27/10/2011
artikel

Døde tænder

I hver tands indre ligger pulpa, som er levende væv. Den er forsynet med bl...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Hos tandlægen: broer, tandudtrækninger og proteser

Ved et besøg hos tandlægen, kan man blive mødt med behandlingsmuligheder so...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Hos tandlægen: eftersyn

Det anbefales at gå til tandlæge en til to gange om året. Hvis man har mang...

Redaktionen 14/08/2007
artikel

Hos tandlægen: tandsten, tandrensning, fyldninger og kroner

Hos tandlægen kigger men bla. efter huller i tænderne ( karies) , fjerner t...

Redaktionen 14/10/2003