Billedundersøgelser (CT, MR og Røntgen) Artikel

Hvad en røntgenundersøgelse. Hvad indebære Røntgenundersøgelsener - Billedundersøgelser som CT- og MR- scanninger . CT Scanning bruges ved bl.a. hjernevæv. MR Scanning bruges til væv, organer, kar, nerver, knogler m.m..


Billedundersøgelser er et uundværligt redskab i udredning af mange sygdomme. Herunder beskrives Røntgenundersøgelser, CT scanninger og MR-scanninger

Hvad er en røntgenundersøgelse?


Ved at sende røntgenstråler igennem kroppen fra den ene side, kan man på den anden side fange et billede. Knogler, som er faste, tillader mindre stråling at passere igennem, derfor bliver de hvide. Mindre faste strukturer som organerne bliver grå. Luft er sort. Man kan tilføre kontraststof til f.eks. blodbanen eller mave-tarmkanalen inden undersøgelsen, hvilket gør, at man mere detaljeret kan se eventuelle defekter i organerne. Kontraststoffet er tydeligt hvidt.

Brug af røntgenbilleder
Røntgen er en nem og hurtig måde at vurdere brud på knogler, organstørrelser og eventuelle knuder. Det er en meget hyppig undersøgelse.

Hvad er en CT-scanning (Computer Tomografi)


En CT-scanning er en mere avanceret form for billedundersøgelse. Kroppen bliver scannet ved, at der sendes røntgenstråler ind på kroppen fra alle mulige vinkler. En computer samler alle informationerne og viser billederne som små tværsnit. Man kan på billederne se organer, kar, nerver og blødt væv med stor klarhed. Undersøgelsen er dog allerbedst til knogler og hjernevæv.
Man kan her tilføre kontraststof til undersøgelsen, hvilket gør, at man f.eks. kan se, om der er skader på et bestemt kar.

Brug af CT-scanning
Anvendelsen af CT-scanninger er i hastig fremgang, og man udvikler bedre og bedre metoder til at diagnosticere så meget som muligt ved en scanning. Scanningen er smertefri, men det kan være lidt ubehageligt at ligge helt stille i noget tid.

Hvad er en MR-scanning (Magnetisk Resonans)


En MR-scanning er en anden form for billedundersøgelse i forhold til de to foregående undersøgelser. Her anvender man radiofrekvens-bølger og et stærkt magnetisk felt, som giver utrolig detaljerede billeder af blødt væv, organer, kar, nerver, knogler med mere.

Brug af MR-scanning
MR-scanninger kan anvendes til at synliggøre forskellige karsygdomme, ledskader og kræft. Scanningen er smertefri, men det kan være lidt ubehageligt at ligge helt stille i noget tid.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 31.07.06