Bitestikelbetændelse (Epididymitis) Artikel

Bitestikelbetændelse kan opstå pga. en bakteriel infektion i bitestiklen. Hos yngre mænd kan det særligt skyldes gonoré og klamydia, mens det hos mænd over 35 år overvejende skyldes forstørret prostata.

Definition og årsager


Bitestiklerne sidder i pungen ved siden af testiklerne (se Testiklerne og pungen ). Bitestikelbetændelse skyldes oftest en bakteriel infektion i bitestiklen, hvor bakterierne er vandret baglæns op gennem urinrøret og sædlederen. Hos mænd under 35 år er de hyppigste årsager gonoré og klamydia . Hos mænd over 35 år er årsagen oftest aflukning af urinvejene, f.eks. som følge af forstørret prostata . Her kan inflammationen (betændelsen) skyldes kemisk påvirkning, og tilstedeværelse af bakterier er ikke nødvendig. Bitestikelbetændelse kan også ses efter indføring af et urinkateter, som er et rør, der indføres i urinrøret for at afhjælpe urintilbageholdelse.

Symptomer på bitestikelbetændelse

  • Gradvist indsættende smerter i den ene side af pungen, med hævelse, rødme og varmefornemmelse.

  • Feber.

  • Smertefuld vandladning, samt evt. andre symptomer på urinrørsbetændelse , dvs. rødme omkring urinrørsåbningen på penis, samt gulligt eller klart udflåd.

Forholdsregler og diagnose


Det er vigtigt, hurtigt at henvende sig til lægen ved ovenstående symptomer, da der skal iværksættes hurtig behandling for at undgå eventuelle alvorlige komplikationer.

Med en vatpind aftørres en smule sekret fra indersiden af urinrøret, der undersøges for gonoré- og klamydiabakterier, vha. mikroskopi og dyrkning . Der kan også laves en ultralydsundersøgelse af pungen, hvor der kan ses en evt. hævet og betændt bitestikel.

Behandling af bitestikelbetændelse


Behandlingen er antibiotika igennem længere tid, indtil der ses bedring af symptomerne. Ved tegn på urintilbageholdelse laves der ofte yderligere undersøgelser, for at afklare en evt. tilgrundliggende lidelse.

Forløb og komplikationer


Forløbet er ofte langvarigt, og antibiotisk behandling er ofte nødvendig i 1-2 uger, evt. længere tid.

Efter en bitestikelbetændelse kan der i sjældne tilfælde opstå sterilitet. Hvis bakterierne danner en byld, kræves der kirurgisk behandling med udtømning af pus. Ved involvering af selve testiklen kan det i værste fald blive nødvendigt med ensidig kasteration.