Blødninger i efterbyrdsperioden Artikel

Blødninger i efterbyrdsperioden er alvorlige og bør ikke forekomme.


Definition og årsager


Blødninger i efterbyrdsperioden bør ikke forekomme. Hvis der kommer blødning fra skeden, skal man være opmærksom og handle relativt hurtigt. Dette skyldes, at hvis blødningen kommer indefra livmoderen, kan kvinden allerede have tabt en del blod. Da livmoderen er stor og slap efter fødslen, kan den indeholde væsentlige mængder blod og først i det øjeblik, den er fyldt, vil blødningen kunne observeres.

Nogle af årsagerne kan være:

Slap livmoder: Når moderkagen har løsrevet sig, efterlader det et område, der bløder. Dette vil normalt ret hurtigt stoppe, da livmoderen trækker sig sammen og komprimerer området. Sker dette ikke, kan der komme en del blødning.

Læsioner i livmoder, skede eller mellemkød: Under fødslen kan der være sket skade på fødselskanalen og i mellemkødet (eller der kan have været foretaget en episiotomi ), hvorfra det kan bløde.

Inversio uteri: Er en sjælden tilstand hvor livmoderen har fået "vendt vrangen ud", og man kan se det indvendige af livmoderen gennem skeden.

Medicinske blødninger: Eksempelvis hvis der, gennem moderkagesåret, er kommet fostervand (evt. tilblandet barnets afføring) ind i kvindens blodbane (kaldet fostervandsemboli). Dette kan føre til en forstyrrelse i blodets evne til at størkne (DIC). Dette er relativt sjældent.

Symptomer på blødninger i efterbyrdsperioden


Symptomerne er primært blødningen. Dertil kommer de symptomer, der kan være på blodmangel, dvs. svimmelhed og åndenød. Specielt den meget sjældne fostervandsemboli giver blåfarvning, vejrtrækningsbesvær og neurologiske symptomer som bevidsthedssvækkelse eller konfusion. Sidstnævnte tilstand giver meget hurtigt symptomer.

Behandling af blødninger i efterbyrdsperioden


Den primære behandling består i at sørge for, at kvinden er stabil. Hvis hun har tabt så meget blod, at hun er påvirket af det, skal hun ligge med benene løftet, og have infunderet væske og evt. blod.

Slap livmoder med blødning: Hvis blødningen skyldes, at livmoderen er slap, og det bløder fra det sted, hvor moderkagen sad, kan der indsprøjtes et syntetisk hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen. Hvis dette ikke er nok, kan man give et syntetisk prostaglandin.

Læsioner i fødselskanalen eller mellemkød: Disse læsioner skal forsørges, evt. ved at lægen eller jordemoderen syer dem.

Inversio uteri: Livmoderen skal sættes på plads i fuld bedøvelse.

Fostervandsemboli: Kræver at kvinden overvåges tæt på en intensiv afdeling og evt. er tilkoblet en respirator. Derudover skal evt. infektion og blødningsforstyrrelser behandles.