Blødninger mellem den hårde hjernehinde og kraniet (Epiduralblødninger/Epiduralt hæmatom) Artikel



Definition og årsager


En epiduralblødning er en blødning mellem den hårde hjernehinde (dura) og selve kraniet. En sådan blødning opstår efter et kraftigt slag mod hovedet, i forbindelse med brud på kraniet. Herved bliver en af pulsårerne (arterierne) mellem den hårde hjernehinde og kraniet beskadiget og blod strømmer ud i hulrummet. Dette vil, i modsætning til en blødning under den hårde hjernehinde , give symptomer ret hurtigt. Det skyldes, at hjernehinden sidder fast på kraniet adskillige steder, og blodet derfor ikke har så meget plads at brede sig på. Trykket på hjernen opstår derfor hurtigere, og det er sammenpresningen af hjernevævet, der giver symptomerne.

Symptomer på en epiduralblødning


Symptomerne opstår i langt de fleste tilfælde indenfor 24 timer efter slaget. Det er dog ikke usædvanligt, at man efter slaget har et par timer, hvor man har det godt (det "frie interval"), og først herefter bliver dårlig. Symptomerne er:

  • Pludselig opstået, kraftig hovedpine.
  • Kvalme og opkastninger.
  • Forvirring, omtågethed, evt. bevidstløshed.
  • Pupilforskel (den ene større end den anden).

Der sker en gradvis forværring og tilstanden kan ende med coma og død.

Forholdsregler og behandling af en epiduralblødning


Slag i hovedet er meget almindelige, og en epidural blødning er en sjældenhed. Oftest er der derfor ingen grund til bekymring, specielt ikke hvis man efter slaget har det fint. Oplever man derimod nogen af ovennævnte symptomer, som også kan være tegn på en hjernerystelse , bør man søge lægehjælp, for eksempel på skadestuen.

For at undersøge, om der foreligger en blødning, vil man lave en CT-skanning (se afbildning af hjernen ). For at udtømme blødningen, kan man lave et lille borehul, der næsten med det samme bedrer symptomerne med en god prognose. Er blødningen stor eller har været der længe, kan der dog være varige mén.