Definition og årsager
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />Den inderste del af nethinden modtager sin blodforsyning fra en stor pulsåre (arterie), der trænger ind i øjets bagflade sammen med synsnerven. Denne blodåre kaldes for øjets centralarterie, og den har ikke forbindelse til andre blodårer. Dette betyder, at hvis den (eller nogle af dens grene) tilstoppes, kan den del af nethinden, som forsynes med blod herfra, ikke få ilt fra andre områder og vil derfor hurtigt gå til grunde.
Centralarterien eller dens grene kan tilstoppes på to måder:
-
Ved åreforkalkning , hvor der dannes en blodprop i en forsnævret åre, som hermed lukker af for blodets videre vej til øjet.
-
Ved en arteriel emboli (hyppigst), hvor en blodprop fra et andet sted i kroppen river sig løs og sætter sig i øjets små arterier.
Symptomer på blodprop i øjets arterier
Ved en blodprop i selve centralarterien vil man med det samme (indenfor sekunder eller minutter) opleve fuldstændig blindhed på det ene øje. Der vil ikke være nogen smerter.
Ved en blodprop i en af centralarteriens grene vil det kun være en del af synsfeltet, der er forsvundet, men det vil gå lige så hurtigt og smertefrit som før beskrevet.
Nogle gange kan en prop løsne sig igen med det samme, og synet vender hurtigt tilbage. Dette er en vigtig advarsel om sygdom i karrene (enten åreforkalkning eller embolier) og bør tages alvorligt.
En anden sygdom, der kan give pludselig blindhed på det ene øje er arteritis temporalis . Her er det dog helt andre af øjets arterier, der påvirkes, og man vil som regel have andre symptomer i form af hovedpine, træthed, vægttab, smerter ved tygning og ømhed af arterien i den ene tinding. Arteritis temporalis kan også medføre tilstopning af centralarterien, men her sker dette på grund af en betændelsestilstand i blodkarrenes væg.
Forholdsregler og diagnose
Da både blodprop i øjet og arteritis temporalis kan medføre permanent blindhed, er det vigtigt at søge læge med det samme, hvis man oplever ovennævnte symptomer. Begge sygdomme kan nemlig behandles, og dermed kan man undgå et synstab.
Ved forbigående blindhed bør man blive undersøgt for årsager hertil, og hvis man har åreforkalkning bør man undgå forværrende faktorer, se under åreforkalkning . EKG , måling af blodtryk, måling af fedtindhold i blodet og lignende undersøgelser udføres.
En emboli kommer ofte fra halsarterien, denne kan ultralydsskannes, og hvis den er forsnævret, kan man udvide den. Det kan også komme fra forkammerflimmer. Her vil man få lavet en ekkokardiografi.
Behandling af blodprop i øjets arterier
Behandlingen af en blodprop i øjet går ud på at løsne proppen eller få den til at glide videre til mindre arterier, som ikke forsyner så store dele af nethinden. Ved øjenlægen forsøges først metoder som genånding i en pose (udvider blodkarrene pga. CO2), massage af selve øjeæblet, medicin, der sænker øjets tryk eller udtømning af væske fra øjet, der også sænker trykket. Blodfortyndende behandling kan forsøges og bør under alle omstændigheder opstartes ved tilfælde af forbigående blindhed. Ved forkammerflimmer startes en særlig form for blodfortyndende behandling.
Ved tilstopning af mindre arterier er chancen for at få synet igen god, men ved større arterier eller centralarterie-propper er resultaterne skuffende.