Førstehjælp Blokering af luftvejene Artikel

Hvis en person får "noget galt i halsen" er det generende, men som regel noget forbigående og ufarligt. Kan personen tale, hoste og trække vejret (omend med besvær), kaldes det en delvis blokering, og kræver ikke førstehjælp. Læs også om hvad du skal gøre hvis en person er bevidstløs, samt om bugkompressioner også kaldet Heimlich metoden

Ved alvorlig blokering skal du lade personen bøje sig fremover


Ved alvorlig blokering skal du
lade personen bøje sig fremoverSpærres luftvejene sådan, at personen ikke kan tale, hoste eller trække vejret, så er der tale om en alvorlig blokering, som er livsfarlig. Der behøver ikke være tale om noget skarpt eller spidst, som for eksempel fiskeben. Et stykke kød, et bolche eller lignende kan gøre det.

Personen vil blive blå om læberne og vil på et tidspunkt blive bevidstløs, medmindre det lykkes at afhjælpe blokeringen af luftvejene.

Delvis blokering

Ved en delvis blokering af luftvejene skal du opfordre personen til at prøve at hoste, og så skal du blive hos vedkommende, indtil situationen igen er normal. Du skal ikke slå i ryggen eller på anden måde prøve at yde førstehjælp.

Alvorlig blokering

Knyt din hånd som vist her


Knyt din hånd som vist herVed alvorlig blokering skal personen lade sig bøje fremover ed en alvorlig blokering skal du lade personen bøje sig fremover. Støt personen med en hånd på hans bryst, og giv ham op til 5 kraftige slag mellem skulderbladene med flad hånd (håndhæl).

Tjek efter hvert slag, om personen er begyndt at trække vejret.

Hvis det ikke hjælper, skal du give 5 tryk i bughulen (også kaldet "bugkompressioner" eller "Heimlich metoden").

  • Stil dig bag personen, og lad ham bøje sig lidt fremad. Knyt din ene hånd som vist på tegningen, og læg den på personens mave mellem navlen og den nederste del af brystbenet.

  • Læg den knyttede hånd som vist på tegningen
    Læg den knyttede hånd som
    vist på tegningenGrib med den anden hånd om den første, og tryk indad og opad i kraftige stød.
  • Pas på ikke at trykke for tæt på brystbenet, idet du derved kan knække sværdbenet og beskadige leveren (som ligger lige under sværdbenet).
    Når du har trykket 5 gange i bughulen, skal du kontrollere, om fremmedlegemet er kommet løs.

  • Med begge hænder trykkes indad og opad i kraftig stød
    Med begge hænder trykkes
    indad og opad i kraftig stødHvis du kan se fremmedlegemet i munden, må du gerne "kroge" det ud med en finger, men du skal passe meget på, at du ikke skubber fremmedlegemet længere ned i halsen.
  • Fortsæt med skiftevis 5 slag i ryggen og 5 bugkompressioner, indtil fremmedlegemet kommer op, eller til personen bliver bevidstløs.

Bliver personen bevidstløs

Lykkes det ikke for dig at få fremmedlegemet ud, vil personen efter en tid blive bevidstløs. Du skal så:

  • Ringe til 1-1-2 for at få en ambulance, og

  • give hjerte-lunge-redning, mens du venter på ambulance.

Altid skadestue efter bugkompressioner

Selv om det er nødvendig førstehjælp, så er bugkompressioner en voldsom metode, der i visse tilfælde kan give skader på bryst- eller ribben og på mave- tarmsystemet.
Derfor skal du altid sørge for, at personen kommer på skadestuen til kontrol, når der har været anvendt bugkompressioner på ham.

Læs også: Førstehjælp: Blokering af luftvejene hos børn