Børnesår (Impetigo) Artikel

Børnesår opstår på grund af en bakterieinfektion i huden. Der er oftest tale om stafylokokker, men sygdommen kan også skyldes streptokokker. Børnesår er helt normalt og ses oftest hos børn - deraf navnet. Børnesår er meget smitsomt og skal behandles af en læge.

Definition og årsager

Børnesår kan opstå på normal, rask hud, men kommer for det meste hvor der har været en lille rift eller et område med eksem. Hvis et barn f.eks. har kløet sig i næsen for derefter at kradse sig i en rift eller et myggestik, kan der komme en infektion. Denne kan så brede sig til hele kroppen.

Specielt børn med børneeksem atopisk dermatit er udsatte.

Børnesår er en meget almindelig sygdom, og som det fremgår af navnet, ses den mest hos børn. Den opstår i varme eller fugtige omgivelser og smitter nemt - oftest i institutioner eller mellem søskende og legekammerater.

Nyfødte kan være smittet ved fødslen, og det er meget farligt for så små børn. Hos større børn kan infektionen køre i ring meget længe, hvis den ikke behandles.

Symptomer på børnesår

Symptomerne starter som små røde prikker, der kløer, og bliver til små blærer, der brister, og derefter danner en gullig skorpe. Så længe sårene væsker og der er skorper spredes bakterier.

  • Børnesår kan sidde på hele kroppen men ses som regel i ansigtet omkring næse, mund og ører samt på hænderne.
  • Huden i det ramte område bliver rød, og i kanten af området fremkommer små blærer.
  • Blærerne brister og bliver dækket af gullig-brune (rav-farvede) skorper.
  • Eventuelt væsker sårene.
  • Sårene kan sprede sig til andre dele af kroppen.
  • Barnet har det i øvrigt godt, der er ingen feber, men nærmeste lymfeknuder kan være hævede.

Er man blevet smittet, varer det 2-3 dage før udbruddet starter

Forholdsregler ved børnesår

Ved mistanke om børnesår bør man opsøge en læge, da sygdommen kan behandles. Men man kan selv lette forløbet ved at vaske sårene forsigtigt med varmt vand. Smittespredning forhindres ved grundig håndhygiejne (specielt i forbindelse med madvarer) og vask af tøj ved minimum 80 grader.

Børn bør ikke sendes i institution, da børnesår er meget smitsomt, og da små børn som regel ikke kan lade være med at pille og kradse i sårene.

Når skorperne er faldet af, smitter sygdommen ikke længere, og barnet kan komme i institution igen. Større skolebørn kan eventuelt komme i skole med instruktioner om at vaske hænder ofte, ikke at kradse i sårene og ikke at dele håndklæder og lignende med andre børn.

Behandling af børnesår

Det er nødvendigt at søge lægebehandling. Er sårene meget udbredte gives antibiotika til indtagelse. I lette tilfælde kan benyttes en creme med klorhexidin 1% eller antibiotika. I sværere tilfælde gives antibiotika som tabletter.

God håndhygiejne med håndvask, klipning og rensning af negle er afgørende for at forebygge eller standse spredningen af sygdommen.

Artiklen er oprindeligt skrevet af sundhedsplejerske Tinne Thomsen i 2003, og senere opdateret af læge Signe Moldvig i 2006.