Borrelia (Borreliose) Artikel

Borreliose eller Borrelia er en bakteriel sygdom, der manifesterer sig på forskellige måder, og overføres til mennesker via skovflåten. Udslæt og influenza-symptomer er typiske.

Definition og årsager


Borreliose eller Borrelia er en bakteriel sygdom, der manifesterer sig på forskellige måder. Den fås ved smitte med bakterien Borrelia burgdorferi. Denne bakterie bæres i Danmark af bl.a. rådyr og mus, og overføres til mennesker via skovflåten. Bakterien optages af flåten ved at suge blod fra et dyr, og videregives ved bid til mennesker. Det er langtfra alle skovflåter der videregiver Borrelia, så man kan sagtens blive bidt uden at få Borrelia.

Symptomer på Borrelia


Hvis skovflåten har videregivet borrelia-bakterien, vil man efter 3 til 30 dage se rødme omkring bidstedet. Rødmen vil brede sig ringformet væk fra bidstedet (såkaldt erythema migrans) og efterhånden vil huden i centrum genvinde sin normale farve og udslættet vil ligne en dartskive.

Udslættet kan være optil en meter i diameter. Der kan optræde røde pletter andre steder på kroppen i denne periode.

Der opleves ofte lette smerter og influenza-symptomer. Sygdommen er i 1. stadie, og kan gå i sig selv herefter, men uden behandling kan sygdommen udvikle sig til stadie 2. og 3. (Se Forløb og komplikationer).

Forholdsregler


Skovflåten findes i højt græs og buskads, og de fleste smittes i sommer- og efterårsmånederne, hvor vejret er til lettere påklædning. Efter at man har fået flåten på kroppen, vandrer den til varme og fugtige steder på kroppen, såsom armhulerne og skridtet. Det er derfor vigtigt at kigge ordentligt efter over hele kroppen, hvis man har opholdt sig i omgivelser med risiko for skovflåter. Langt tøj er at anbefale, hvis man går i længere tid på steder med flåter.

Det er vigtigt hurtigst muligt at fjerne fundne flåter, da risikoen for smitte med borrelia øges, jo længere flåten får lov at blive siddende. Fjernes flåten inden for 24 timer, er risikoen for borrelia minimal. (se afsnit om skovflåter .

Diagnose


Diagnose stilles på baggrund af oplysninger om flåtbid, og på det karakteristiske røde udslæt og influenzalignende symptomer. Ved en blodprøve kan lægen se, om der er bakterier i blodet. Ved involvering af nervesystemet kan det være nødvendigt at tage en lumbal punktur , som er en prøve af rygmarvsvæsken.

Behandling af Borrelia


Alle stadier af borrelia kan og bør behandles med penicillin. Ved stadium 1 er en 10-dages kur med penicillin tabletter nok, og sygdommen vil gå i sig selv inden for 14 dage. Ved mere fremskredne stadier (se Forløb og komplikationer) er det nødvendigt at give penicillin i store doser og direkte i en blodåre. Der findes erstatningsantibiotika til penicillin-allergikere. Jo tidligere antibiotika gives jo bedre er prognosen.

Forløb og komplikationer


Stadium 2 viser sig et par dage efter stadium 1. Man får:

  • Muskel- og ledsmerter.

  • Feber.

  • Kulderystelser.

  • Udtalt træthed.

Hos ca. 15% udvikles betændelse i nervesystemet, f.eks. meningitis.
Ca. 10% vil opleve betændelse i hjertemuskulaturen, hvilket kan medfører hjerterytmeforstyrrelser.

Det sidste og 3. stadium følger nogle måneder efter smitte, og optræder hos ca. 50-60%. Man kan opleve vedvarende nervepåvirkninger som

  • Følelsesforstyrrelser.

  • Lammelser.

  • Smerter.

  • Nedsat hukommelse.

  • Søvnforstyrrelser.

  • Hudsymptomer på fingre og tæer.

Hos enkelte kan nerveforstyrrelserne være vedblivende.