Brystbyld (brystabsces) og brystbetændelse (mastitis) artikel

Læs om amning om brystbylder. Få viden om brystabsces. Hvorfor opstår brystbetændelse. Find information om behandling af mastitis. Sådan behandles brystbetændelse.

Definition og årsager


Specielt i forbindelse med amning kan kvindens bryst være sårbart overfor infektioner. Dette skyldes dels det fysiske slid på brystvorten og huden heromkring under amningen, dels den gentagne vådgøring og udtørren af brystvorten. Dette giver små sprækker, der kan være indgangsport for bakterier, hvorfra de kan sprede sig til mælkekirtlerne. I og omkring mælkekirtlerne kan der dannes en diffus betændelsestilstand (brystbetændelse eller mastitis), eller der kan udvikles bylder (brystbyld eller brystabsces). (Se her for brysternes opbygning).

Symptomer på brystbylder og brystbetændelse


Der kan i huden omkring brystvorten ses en rødme, og ofte kan brystet være lidt varmere end det andet. Derudover vil brystet som regel være meget ømt. Brystbetændelse kan, men behøver ikke, gøre brystet lidt hårdere at føle på. Bylder kan, hvis de ikke ligger for dybt, føles som en forskubbelig øm masse. Desuden har kvinden ofte feber.

Forholdsregler og diagnose af brystbylder og brystbetændelse


Diagnosen stilles som regel på det kliniske billede, dvs. de oplysninger patienten giver, samt de observationer lægen måtte gøre (se ovenstående symptomer). Det kan være nødvendigt at lave en ultralydsskanning af brystet, hvor bylden kan ses.

Behandling af brystbylder og brystbetændelse


Behandlingen af brystbetændelse, hvor der ikke er en egentlig pusansamling (ansamling af betændelsesmateriale) altså en byld/absces, behandles med antibiotika.

Brystbylder skal derimod ofte tømmes for pus, hvilket kan gøres med en nål og sprøjte, hvis de ligger overfladisk, eller evt. et snit med en skalpel. Hvis bylderne ligger dybere, kan det være nødvendigt at lave udtømningen vejledt af ultralyd.

Oftest er det ikke nødvendigt at stoppe amningen, der kan fortsættes på det modsidige bryst. Det er dog vigtigt at lave en fuldstændig udtømning af mælk på det afficerede bryst.

Forebyggelse af brystbylder og brystbetændelse


Den vigtigste form for forebyggelse er god hygiejne omkring og på brysterne. Derudover hjælper det at holde huden smidig ved brug af fede cremer.

Hvis kvinden har fået følsomme brystvorter, der har tendens til at sprække, kan hun anvende zinksalve, der gør helingen hurtigere.
Nogle kvinder synes, det virker lindrende at bruge muslingeskaller med lidt zinksalve i. Muslingeskallen opbevares i køleskabet og lægges hen over brystvorten. (Hvis man selv finder muslingeskallerne, skal de rengøres ordentligt først og koges).

Se iøvrigt amningsproblemer.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 18.09.06