Brystoperation Artikel

Ved en brystoperation kan implantatet lægges under kirtlen eller musklen. Der er særlige fordele og ulemper ved begge dele. Se dem her.


Ved operation kan implantaterne lægges under kirtlen eller under musklen, det vil sige i lommen mellem den store brystmuskel og ribbenene eller ovenpå musklen.

Hvis brystet i forvejen hænger, placeres implantatet ofte under kirtlen, for at implantatet ikke skal komme til at sidde for højt i forhold til det naturlige brystvæv.

Hvis protesen lægges over kirtlen, ses der ofte og specielt hos meget slanke patienter, en tydelig kant opadtil, der hvor protesen starter.

Hvis proteserne lægges under brystmusklen, er det nødvendigt at løsne den nederste del af musklen, for at få plads til protesen og for at protesen ikke bliver klemt flad, når kvinden spænder sin brystmuskel. Løsning af brystmuskulaturen medfører, at patienter, der får lagt protesen under muskulaturen, ofte har flere smerter de første dage efter operationen, end kvinder der har fået lagt protesen under kirtlen.

Fordelen ved at lægge implantatet under musklen er blandt andet, at implantatet bliver mindre føleligt og giver færre problemer i forbindelse med mammografi.
Ulemperne ved at lægge implantatet under musklen er, at operationen og helingen tager længere tid, samt at det besværliggør en eventuel reoperation.

Fordelene ved at lægge implantatet ovenpå musklen er en kortere operations- og helingstid samt at en eventuelt reoperation bliver lettere.
Ulemperne derimod er, at implantatet bliver lettere at føle og giver større problemer ved mammografi.

Ved saltvandsimplantater påfyldes saltvandsindholdet under operationen. Saltvandsproteser skal overfyldes med 10-20% saltvand for at udnytte spændingen i skallen.

Operationssnittet

Operationssnittet kan principielt lægges i folden under brystet, langs vorten eller i armhulen. Implantatet kan endvidere indlægges gennem et lille zig-zag ar inde i brystvorten.

Et korrekt placeret implantat giver det bedste kosmetiske resultat, og arrets placering er derfor af sekundær betydning.

Imidlertid har et ar, som lægges i folden under brystet, en tendens til at være tydeligere, end hvis det lægges langs eller i brystvorten eller i armhulen.

Man skal endvidere tage i betragtning, om man forventer at skulle amme efter indlæggelsen af implantatet.

Et snit rundt langs og i brystvorten kan nemlig umuliggøre, at man senere kan komme til at amme, da man herved lettere kommer til at beskadige mælkegangene. Man kan endvidere risikere, at arret bliver lyst pigmenteret og dermed meget synligt.

Såfremt man lægger snittet i armhulen, kan det være sværere at sikre en korrekt placering af implantatet. Med denne adgang er der endvidere en større risiko for at lædere vigtigt nervebaner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen
"Vejledning af 22. marts 2004 om risici ved brystimplantater"

Teksten er offentliggjort d. 9/8- 2005