Cola gør børn afhængige Artikel

Cola optager børn og unge meget. Det er netop dette stof, som de fleste er afhængige af. I cola er det ikke kun sukkeret, men i høj grad også koffeinen, der skaber afhængighed. En forskningsrapport viser, at colaproducenterne ikke tilsætter koffein i den populære læskedrik for smagens skyld.

“Vi ved, at voksne og børn kan blive fysisk og psykisk afhængige af drikke med koffein, og at de kan få abstinenser, hvis de stopper med drikken,” siger dr. Roland Griffiths, som er hovedforfatter til rapporten fra John Hopkins universitetet i Baltimore.

Koffein i cola skaber afhængighed

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..
De store læskedrikproducenter påstår, at de tilsætter koffein for smagens skyld. Men forskerne har fundet ud af, at mindre end hver tiende forbruger kan smage, om der er koffein i en sodavand eller ej. Derfor er de overbeviste om, at bl.a. Coca Cola og Pepsi tilsætter koffein for at gøre børn og voksne afhængige af deres produkter.

Roland Griffiths drager paralleller mellem koffein og nikotin:
- Begge er psykoaktive stoffer, og indtil for nylig påstod jo også cigaretindustrien, at nikotin ikke var vanedannende, og at stoffet udelukkende blev tilsat for smagens skyld. Nu siges det samme om koffein.

Koffein bliver tilsat cola

Koffein findes naturligt i mere end 60 planter, og smagen i cola kommer oprindelig fra colabønnen, som har et lille indhold af koffein. Imidlertid ville koffeinindholdet i læskedrikken være meget lille, hvis ikke producenterne tilsatte stoffet. Roland Griffiths er mest bekymret for afhængighed hos de yngste forbrugere:
- Voksne ved, hvad de kan forvente, hvis de stopper. Det er meget mere problematisk for børn, som ikke er så godt informeret (BT, 19.8.2000).

Pas på lightsodavand

Light-sodavand, der indeholder aspartam (Nutra-sweet), er på ingen måder et godt alternativ. Stoffet mistænkes for at være årsag til en lang række fysiske og psykiske problemer som hukommelsestab og fordøjelsesproblemer.
Danskerne tyller light-sodavand i sig som aldrig før. Fra 2000 til 2005 er indtaget næsten fordoblet, hvilket bekymrer selv Ernæringsrådet. De fastslår, at ingen undersøgelser har vist, at disse produkter skulle være sundere end traditionelle produkter (Politiken, 9.4.2005).

Light – kan give sult

Meget tyder på, at mange får lavt blodsukker og bliver sulten af light-produkter, hvilket efterfølgende øger trangen til at overspise. I starten af 2007 kom Cola Zero på markedet. Den har fået ny smag, men indholdet er næsten identisk med den gamle light-udgave.

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.