D-vitamin - Alt Du Skal Vide Artikel

D-vitamin er blandt andet nødvendigt for sunde knogler, tænder og optagelsen af kalk fra tarmsystemet. Svær D-vitamin mangel er sjælden i Danmark, men let mangel er hyppig.

Hvad er D-vitamin?

Kroppen kan danne D-vitamin når huden eksponeres for sollys samt optage vitaminet gennem kosten. D-vitamin-mangel ses ofte hos personer, der ikke eksponeres for nok sollys. I Danmark er der i vinterhalvåret ikke nok solskin til, at kroppen kan danne en tilstrækkelig mængde af D-vitamin i huden: Derfor er det vigtigt også at få D-vitamin gennem kosten. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og knoglebrud.

Hvad bruger kroppen D-vitamin til?

D-vitamin regulerer indholdet af calcium i blodet. Hvis calciumniveauet i blodet er for lavt, øges produktionen af hormonet parathyroidea i biskjoldbruskkirtlen. Parathyroideahormonet fremmer dannelsen af aktivt D-vitamin i nyrerne. Det aktiverede D-vitamin kan frigøre calcium fra knoglerne, øge optagelsen af calcium fra tarmen og holde calcium tilbage fra at blive frigivet fra nyrerne.

Hvor findes D-vitamin i kosten?

Normalt dækker kosten kun en lille del af vores behov for D-vitamin, men i vinterhalvåret i Danmark er solens ultraviolette stråler (UVB) ikke stærke nok til at opfylde kroppens behov for D-vitamin. Derfor er den en god ide at supplere sit indtag af D-vitamin gennem kosten.

D-vitamin findes især i fede fisk som laks, makrel og sild. Derudover findes D-vitamin også i produkter som kød, ost, mælk og æg, men i en væsentligt mindre mængde end i fisk. Der findes stort set ikke noget D-vitamin i planter, hvorfor det er særligt vigtigt for vegetarer og veganere at være opmærksomme på deres optagelse af D-vitamin.

Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, bør man indtage det sammen med fedtholdige måltider, så det kan optages ordentligt i tarmen.

Hvor meget D-vitamin skal man have?

Fødevarestyrelsen anbefaler at man spiser 350 gram fisk, hvoraf ca. 200 gram er fed fisk, om ugen, samt at huden på ansigt, underarme, og underben eksponeres for sollyset i 5-30 minutter et par gange om ugen i sommerhalvåret.

For personer som ikke udsættes for sollys eller har mørk hud anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 µg (mikrogram)

D-vitamin-mangel

Der er en øget risiko for D-vitamin-mangel hos personer, der opfylder følgende:

  • Personer med en tarmsygdom, hvor kroppen ikke optager næringsstoffer
  • Personer som undgår eller sjældent eksponeres for sollys
  • Personer der går med en stor del af deres hud tildækket
  • Personer hvis kost har et lavt indhold af D-vitamin
  • Personer med mørk hud

Den mest almindelige årsag til D-vitamin-mangel i Danmark er mangel op eksponering af sollys. Ældre kan dog også have sværere ved at optage D-vitamin. De har færre “receptorer” i deres hud, som er det der omdanner sollyset til D-vitamin. Derudover kan de have svært ved at optage D-vitaminen i gennem kosten, grundet nyreproblemer.

Kosttilskud med D-vitamin kan være nødvendigt for ældre og personer der tilbringer nok tid i solen.

Hvad er D-vitamin-mangel

Svær D-vitamin-mangel er ikke almindeligt i Danmark, men kan alligevel forekomme

Hos voksne kan D-vitamin-mangel kan til osteomalaci, som er en sygdom der gør knoglerne bløde og bøjelige på grund kalkmangel i blodet. Hvis man har osteomalaci vil man have smerter og svaghed i musklerne, især omkring bækkenet.

D-vitamin-mangel hos børn kan medføre sygdommen rakitis (engelsk syge).

Man skelner mellem let, moderat og svær D-vitamin-mangel.

I løbet af de seneste år har forskere opdaget, at let D-vitamin mangel er hyppigt hos ældre mennesker, beboere på plejehjem og personer med brud på håndled eller lårben. Let D-vitamin-mangel øger risikoen for at udvikle knogleskørhed og knoglebrud.

Der ses sjældent tilfælde af svær D-vitamin-mangel i Danmark, men det forekommer alligevel i visse tilfælde. Dette skyldes i det fleste tilfælde en sygdom i tarmen, hvor man ikke kan optage en tilstrækkelig mængde af næringsstoffer, eller en meget ensidig kost uden fisk.

Hvad er symptomerne på D-vitamin-mangel?

Symptomerne på D-vitamin-mangel er:

  • Smerter fra knogler og muskler
  • Nedsat knoglestyrke, hvilket kan føre til knogleskørhed
  • Generel træthed
  • Øget tendens til knoglebrud, dog ikke så stor som ved osteoporose (knogleskørhed)
  • Knogledeformiteter
  • Nedsat kraft i musklerne
  • Langsom, vraltende gang

Hvordan stilles diagnosen D-vitamin-mangel?

Diagnosen stilles efter en blodprøve, hvor mængden af D-vitamin i blodet måles. Tag kontakt til din læge hvis du ønsker en prøve, hvorefter han/hun vil tage stilling til om det er nødvendigt.

Hvordan forebygger man D-vitamin-mangel

Det er i det fleste tilfælde nemt at forebygge mangel på D-vitamin ved at følge disse råd:

  • 5-30 minutters sollys et par gange om ugen i sommerhalvåret, vil give nok tilførsel af D-vitamin for de fleste raske mennesker
  • De fleste raske danskere har ikke et behov for kosttilskud med D-vitamin. Personer der opholder sig meget lidt udendørs, har tildækkende påklædning eller meget mørk hud, kan dog have et behov for et tilskud på 10 mikrogram om dagen.
  • Personer der har risiko for knogleskørhed, er over 70 år og beboere på plejehjem bør tage 20 mikrogram D-vitamin i kombination med calcium om dagen
  • Gravide bør tage et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten.
  • Børn på 0-2 år bør få et dagligt tilskud på 10 mikrogram i form af D-dråber
  • Spis 350 gram fisk, hvoraf ca. 200 gram er fed fisk, om ugen

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Langt de fleste der kommer tidligt i behandling for sygdommen bliver raske forholdsvis hurtigt. Derfor betragtes sygdommen normalt ikke som farlig.

Yngre mennesker vil ofte opleve en stor effekt af at komme i behandling med D-vitamin, men der kan i visse tilfælde gå flere måneder, inden de mærker behandlingen virker.

Personer der har lidt af D-vitamin-mangel i flere år kan også opleve en effekt af behandling med D-vitamin, hvis sygdommen ikke har udviklet sig til en kronisk smertetilstand, som ikke kan behandles.

Hvor sjælden er D-vitamin-mangel?

Svær D-vitamin-mangel er ikke hyppig i Danmark og ses kun i sjældne tilfælde. Sygdommen var dog meget udbredt i den vestlige verden omkring 1900-tallet, men er stort set udryddet i dag.

Let D-vitamin-mangel er dog fortsat hyppig i danmark.

Gravide og D-vitamin

Det anbefales at gravide tager et dagligt tilskud på 10 mikrogram af D-vitamin gennem hele graviditeten. Derudover bør gravide som ikke spiser mejeriprodukter eller drikker mælk, supplere tilskuddet af D-vitamin med et calciumtilskud.

For høje koncentrationer af D-vitamin hos gravide kan føre til fosterskader. Hvis du under graviditet er i tvivl om din koncentration af D-vitamin, eller lignende, bør du tage kontakt til din læge.