Dagbog - Hypnose som metode for rygeafvænning 2 Artikel

En af Sundhedsguidens læsere fortæller her anden del af hendes rejse mod et røgfrit liv. Læs hendes åbne og ærlige historie om behandlingen og udfordringerne undervejs.


Læs 1.del af behandlingen her

Min anden Hypnose

Den 3. feb. 2005 var jeg til min første hypnose. Dette havde jeg sagt ja til, fordi jeg gerne vil holde op med at ryge.

Mit mønster tog over
Samme aften jeg kom hjem, efter min første hypnose, havde jeg en noget foruroligende oplevelse. Jeg skulle over og hente min datter hos hendes mormor, og der mødte jeg så hendes lærer. Hun fortalte mig nogle oplevelser hun havde haft med nogle af de andre elever på skolen, og jeg blev lidt rystet. Ungerne i dag kan være ret hårde ved hinanden, og den historie hun fortalte, kunne for så vidt foregå på alle kommuneskoler. Men det gjorde den ikke. Den foregik på min datters skole, og min datter er lige blevet 7 år og er startet i 1 klasse. Så bjørnemoderen her blev lidt bekymret.

Dette måtte jeg op og dele med min mor. Måske havde hun nogle råd jeg kunne bruge for at berolige mig selv.

Kaffen var klar på bordet og jeg satte mig ned for at slappe af. Uden at tænke over hvad jeg foretog mig, røg min hånd ned i tasken og af vane tog jeg mine cigaretter op og tændte én af dem. Vi talte og talte. Jeg tændte nummer to og tre cigaret før jeg blev opmærksom på, hvad jeg havde gang i. Dette var en vane. - Et mønster jeg havde tilegnet mig igennem 20 års rygning.

Uden at tænke over at jeg lige har været i hypnose, tager min krop automatisk over og begynder at søge efter cigaretterne i tasken. Min trang har jeg ikke kontrol over, og jeg gør mig ingen tanker om, at dette er forkert. Først da jeg når til min tredje cigaret holder jeg min hånd ud i luften. ”Shit” kan jeg huske, at jeg får udbrudt.

Havde jeg været mere i ro med mig selv og ikke urolig og bekymret, som jeg er lige nu, havde jeg tænkt over, hvad jeg foretog mig. Men lige nu tog min krop over. Jeg var så fokuseret på de problemer, jeg lige havde været vidne til, at jeg ikke tænkte på mig selv.

Jeg blev meget chokeret.
Tænk om dette mønster er så svært at bryde, at jeg skal være ryger for resten af mit liv. Jeg hænger på den skide røgpind. Jeg kan ikke slippe af med det spøgelse, jeg bærer rundt på.

Selve Behandlingen.
Efter den første hypnose time, havde jeg aftalt med vores hypnoterapeut, at jeg skulle have en extra hypnose, når der var gået en lille måneds tid.

Malene havde fortalt, at det var en god ide at følge op på selve hypnosen. Blandt andet for at sikre sig, at jeg nu holdt min ønskede kurs med at være røgfri.

Så den næste time var faktisk allerede aftalt. Jeg gik i en hel måned og ventede på at Malene skulle komme. Lidt pinlig til mode. Bland andet fordi jeg var faldet så hurtigt i. Allerede den første aften havde jeg taget min første cigaret. Men nu jeg var også mere end spændt på, om hun nu virkelig også kunne gøre mig røgfri. Dette beviste jo om noget, hvor svært det var at blive kvit for de pokkers cigaretter. Jeg var faldet i med et stort brag.

Malene kom, lige som sidste gang, på det aftalte klokkeslet. Vi gik endnu engang ind i et tilstødende lokale for at finde ro og fred.

Malene spurgte ind til, hvordan det var gået, og jeg måtte med skam meddele hende, at det faktisk ikke var gået så godt. Jeg fortalte hende om, hvad der var sket, og hun forklarede smilende at disse ting tager tid. Det gør det hele lidt nemmere for klienten at være opsat på at kvitte smøgerne. At man er motiveret til at stoppe med at ryge, gør selve processen lidt nemmere.

Denne gang tæller hun mig ned på en lidt anden måde. - Sidste gang talte hun mig ned ved at tælle baglæns fra tallet 100 til 1.

Denne gang vælger hun alfabetet. Fra A – Å.
For hver bogstav kommer vi tættere på. Jeg kan mærke, at min krop bliver tung og døsig. Ved Å er jeg tilbage til den ønskede tilstand. Malenes stemme bliver nu det eneste jeg hører. Jeg koncentrerer mig 100 om at lytte til hende og hendes stemme. Jeg bliver tungere og tungere og glider mere og mere ind i mig selv. Indtil jeg når et punkt hvor jeg opfatter hendes stemme, men jeg hører ikke længere, hvad hun siger.

Sidste gang viste hun mig en have. Det gør hun også denne gang, blot denne gang er min have anderledes. Den ligger et andet sted, og har anderledes beplantning. Jeg kan stadig lugte blomsterne, det dugvåde græs, og jeg kan stadig høre fuglene synge.

Selve hypnosen tager samme form som sidst. Jeg opdager nye billeder i mit sind, som jeg havde glemt. Disse nye billeder giver mig en fornemmelse af, hvorfor jeg har truffet mine valg her i livet, som jeg har gjort.

Både de gode og de dårlige. Det er en rar fornemmelse at blive opmærksom på alle disse ting og vide, hvad jeg kan gøre anderledes næste gang.

At jeg bliver bevist om disse ting gør jo, at jeg kommer tættere på mig selv, og jeg bliver bedre til at træffe mine valg på en mere bevist måde end ellers.

Efterspil.

Jeg sidder i dag flere uger efter behandlingen og kikker tilbage.

Det har været en fantastisk rejse sammen med Malene. Jeg ville ikke undvære den rejse, hun og jeg tog sammen. Jeg er kommet tættere min egen kerne af, hvad jeg står for, og hvem jeg er.

Vores sind er jo fyldt op med dejlige minder, som vi lægger i rygsækken hen ad vejen. Nogle af disse oplevelser glider lidt i baggrunden, når vores liv pludseligt begynder at gå stæk. Vi får børn og vores hverdag bliver travl. Vores sind begynder så at sortere i vores minder og oplevelser. Der bliver sorteret mellem de minder der er vigtige lige nu, og hvilke vi ikke skal bruge krudt på.

Der var oplevelser tidligt i mit liv, jeg havde gemt væk i min rygsæk. Oplevelser jeg havde glemt alt om, og som jeg pludselig kunne huske igen. Oplevelser som pludseligt poppede op i min hukommelse igen.

Disse indre billeder vil jeg gerne have lov at beholde. En dør blev åbnet ind til nogle dejlige oplevelser, som jeg for længst havde glemt eksisterede. Værdifulde små øjeblikke som jeg vil huske, så længe jeg lever.

Det var en kæmpe gave. Som jeg virkelig skal takke vores Hypnoterapeut Malene Hammer for.
Hun kan altså åbne sindet op for alle disse vidunderlige ting, som vi har glemt og puttet væk.

Jeg er ikke røgfri. Og jeg er ikke kommet tættere på mit mål.
Men jeg er nu klar over, at hypnosen kan være en hjælpende faktor til at mit mål bliver lettere at nå.
Jeg er af den overbevisning at hvis man virkelig gerne vil af med trangen til at ryge, er det hårdt arbejde. Men efter min mening er man nødt til at være motiveret af andre faktorer end blot at bevise at dette kan lade sig gøre.

Havde jeg nu virkeligt været motiveret, så tror jeg på at en hypnose kan være medvirkende til at man bliver røgfri. Altså en hjælpende hånd.

På lige fod med nikotin tyggegummi og akupunktur, kan hypnose være et værktøj, der gør hele processen lettere.

Det er ikke let at blive røgfri, men det kan lade sig gøre. Det har tusinder før mig bevist og tusinder efter mig vil bevise det samme. Det kan sagtens lade sig gøre.

Læs 1.del af behandlingen her

Denne tekst er opdateret d. 28.11.05.