Disse simple kulhydrater bevæger sig hurtigt ind i blodbanerne og giver dermed hurtig energi. Til gengæld forsvinder energien også hurtigt igen. Det anbefales at begrænse disse simple kulhydrater under behandling af sukkerafhængighed.
Energien kommer f.eks. fra:
- Fruktose (frugtsukker).
- Glukose (druesukker).
- Sakkarose (f.eks. hvidt sukker).
- Laktose (mælkesukker).
- Maltose (maltsukker).
De komplekse (polysakkarider) kulhydrater
De komplekse (polysakkarider) kulhydrater findes bl.a. i
- Grøntsager.
- Kartofler.
- Brune ris.
- Fuldkornspasta.
De komplekse kulhydrater bliver betragtet som kroppens vigtigste og største energikilde. 50-60% af kroppens energi skal ifølge anbefalingerne komme fra kulhydrater.
Det anbefales at anvende de komplekse kulhydrater i forbindelse med kure mod sukkerafhængighed og overvægt. Indtagelsen af kulhydrater i store mængder må dog på ingen måde overdrives, da et sådant indtag kan virke som sukker for kroppen med forhøjet insulinproduktion og lavt blodsukker til følge.
Den nye kostpyramide
Ny forskning gør dog op med ovennævnte anbefalinger. Ifølge den nye kostpyramide, udarbejdet af Walter Willett, skal man undgå hurtige kulhydrater som hvide ris, hvidt brød, majs og kartofler til fordel for et større indtag af proteiner og fedt som f.eks. fede planteolier som hørfrøolie og olivenolie samt andre fedtrige fødevarer fra planteriget såsom nødder, mandler og avocadoer.
Begrundelsen er, at hurtige kulhydrater har et højt glykæmisk indeks, der betyder, at det er fødevarer, som hurtigt optages fra tarmen, så blodsukkeret hurtigt stiger, hvilket øger appetitten og dermed giver højere kropsvægt.
Mine anbefalinger i bygger i vid udstrækning på den nye kostpyramide. Dog anbefaler jeg ofte produkter som kartofler og majs med den begrundelse, at produkterne kan være det kompromis, der får kræsne børn til at spise og samtidig smage på andet mad, herunder grøntsager.
Det skal understreges, at den nye kostpyramide ikke er det samme som Atkins-kuren, en slankekur, der går ud på at undgå næsten alle kulhydrater.
Information fra Sundhedsguiden
Denne artikel stammer fra bogen "Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.