Den intelligente krop på job Artikel

Det er vigtigt, at der er samspil imellem kroppens funktioner, for at vi kan fungere optimalt, både fysisk og psykisk. Derfor er det også vigtigt, at vi behandler kroppen ordentlig når vi er på arbejde.


Vi skal behandle vores krop
ordentlig når vi er på job

Det er vigtigt, at der er samspil imellem kroppens funktioner, for at vi kan fungere optimalt, både fysisk og psykisk. Derfor er det også vigtigt, at vi behandler kroppen ordentlig når vi er på arbejde.

Mange fordele ved at behandle kroppen godt

At bevæge sig og behandle kroppen intelligent giver et utal af gode gevinster:
 • Større overskud
 • Mere energi
 • Bedre fokus og større effektivitet
 • Mindre stress
 • Færre fysiske skavanker
 • Forbedret generel sundhed
 • Større tilfredshed med livet generelt
 • Og meget mere…

Dårlige vaner lagres i hjernen

Det handler om koordination og balance imellem kroppens mange muskler.

Fakta om kroppen

 • Hver eneste (98%) af kroppens ca. 100 billioner celler udskiftes i løbet af et år.
 • Hver måned skiftes huden.
 • Hver 3. måned er der helt ny blodforsyning.
 • Hver 6. måned er hver eneste proteincelle i musklerne fornyet.

Ovenstående fungerer ikke optimalt, hvis cellerne har dårlige forhold ved fx for lidt fysisk aktivitet og mangelfuld kost. Det er derfor vigtigt, at skabe optimale forhold for kroppens celler, således opbygning og nedbrydning, den såkaldte metabolisme, finder sted efter naturens anvisninger.

Det er nervesystemet, også kaldet kommunikationssystemet, der styrer alle kropslige funktioner, enten bevidst eller ubevidst. Her styres altså også kroppens bevægelser og dermed musklerne. Alle vores bevægelser lagres i hjernen (kommandocentralen) som en masse små programmer. Disse programmer kan være mere eller mindre hensigtsmæssige. Dårlige programmer resulterer i uhensigtsmæssige bevægelser, som over tid resulterer i fysiske skavanker og smerter. Ved at rette op på disse programmer kan vi altså styre udenom fx ryg problemer og mange andre fysiske skavanker.

Åndedrættet er en nøgle til balance

Det mest enkle redskab vi har til at skabe balance i kroppen igen er åndedrættet. Åndedrættet er vores bedste og eneste ven hele livet igennem – det er det første vi gør, når vi siger goddag til denne verden, og det sidste når vi siger farvel. Åndedrættet er faktisk den vigtigste kropsfunktion overhovedet, ikke desto mindre skænker vi den oftest ikke en tanke. Vi trækker jo vejret helt automatisk, men vi kan drage nytte af meget kraftfulde effekter ved at sætte mere fokus på kvaliteten og brugen af vores åndedræt.

Prøv denne øvelse for åndedrættet

Det skæve tårn i Pisa - fokus på kropsholdning

Nu vender vi blikket mod det skæve tårn i Pisa og din kropsholdning – hvad har det nu med hinanden at gøre? Jo, kroppen fungerer sådan, at den reagerer i kædereaktioner. Hvis der er sket en forandring bare et enkelt sted i kroppen, vil denne forplante sig, således det påvirker ovenfor og nedenfor. Præcis som det skæve tårn i Pisa, hvor man må formode, at fundamentet er skævt, således står hele tårnet skævt. Det handler om at skabe den rette mekanik i kroppens mange led.
Når kropsholdningen er forandret, vil musklerne helt af sig selv ændre sin udgangslængde – nogle muskler bliver korte og andre lange – nogle muskler bliver stærke og andre svage. Det resulterer i, at nogle muskler altid er på overarbejde, hvilket giver myoser og mange andre fysiske skavanker.

Prøv denne øvelse for at tjekke din kropsholdning

Få ideer til hvordan du kan stimulere din intelligente krop på arbejdspladsen her