Gamle grøntsagssorter skal hjælpe diabetespatienter
Er du også vild med at hive en frisk gulerod op af jorden, skylle den og gnaske løs i den søde, orange rodfrugt, så gør du utvivlsomt noget godt for kroppen. Men hvis du som diabetespatient vil gøre noget endnu bedre for din krop, så skulle du måske hellere spise en af de gamle gulerodssorter, der blev dyrket for 100 år siden – de indeholder nemlig markant flere bioaktive stoffer.
- Det ser rigtigt spændende ud med både vægten og insulinfølsomheden, og det tyder på, at de bioaktive stoffer har en funktion, siger Per Bendix Jeppesen, lektor og forskningsleder på projekt maxVeg om de foreløbige resultater.
De viser samtidig, at mængden af det onde kolesterol(LDL), der leder til åreforkalkning, bliver reduceret af de gamle grøntsagssorter. I forsøget undersøger Per Bendix Jeppesen også testpersonernes blodtryk og fedtsammensætning.'
- Det ser rigtigt spændende ud med både vægten og insulinfølsomheden, og det tyder på, at de bioaktive stoffer har en funktion, siger Per Bendix Jeppesen, lektor og forskningsleder på projekt maxVeg om de foreløbige resultater.
De viser samtidig, at mængden af det onde kolesterol(LDL), der leder til åreforkalkning, bliver reduceret af de gamle grøntsagssorter. I forsøget undersøger Per Bendix Jeppesen også testpersonernes blodtryk og fedtsammensætning.'
Læs også: Sådan skal du gå for at få blodsukkeret ned
500 gram grove grøntsager om dagen
Han vil ikke sætte endelige tal på forbedringerne, inden forsøget er helt gennemført, men en anden sikker succesindikator er imidlertid, at mange af forsøgspersonerne har vist så positive målinger, at de har reduceret deres medicinforbrug.
I projektet er 45 overvægtige nordjyske diabetespatienter foreløbigt gået igennem en forsøgsperiode på 12 uger, hvor de hver dag skulle spise 500 gram grøntsager. En gruppe spiste gamle sorter, en anden spiste nye forædlede grøntsagssorter, mens en tredje gruppe skulle spise som altid. De foreløbige resultater lover godt for diabetespatienter.
I projektet er 45 overvægtige nordjyske diabetespatienter foreløbigt gået igennem en forsøgsperiode på 12 uger, hvor de hver dag skulle spise 500 gram grøntsager. En gruppe spiste gamle sorter, en anden spiste nye forædlede grøntsagssorter, mens en tredje gruppe skulle spise som altid. De foreløbige resultater lover godt for diabetespatienter.
Glade grøntsagsgnaskere
Ud over kroppens forbedrede tilstand hos diabetespatienterne, så har forskerne set en markant sidegevinst i det mentale helbred, når forsøgspersonerne hver uge kom og hentede en ny kasse grøntsager på Sygehus Vendsyssel.
Læs også: Styrketræning mindsker risiko for diabetes
- Vi er ikke i tvivl om, at dem, der har fået grøntsager, har ændret deres velbefindende. De er mere fysisk aktive, ikke så trætte og har fået mere energi. Og så er deres fordøjelse blevet markant forbedret, siger Per Bendix Jeppesen.
- Vi er ikke i tvivl om, at dem, der har fået grøntsager, har ændret deres velbefindende. De er mere fysisk aktive, ikke så trætte og har fået mere energi. Og så er deres fordøjelse blevet markant forbedret, siger Per Bendix Jeppesen.
Vil have nye varer på hylderne
Til projektet har forskerne måtte hente frø i Nordisk Genbank på Svalbard, da de gamle grøntsagssorter ikke længere bliver dyrket herhjemme. Per Bendix Jeppesen har imidlertid fået danske grøntsagsavlere med i projekt maxVeg, og han håber, at gode resultater senere kan overbevise dem om at sætte de gamle sorter i produktion. Det vil ikke mindst projektets deltagere blive glade for.
Læs også: Diabetes linkes til brystkræft hos ældre kvinder
- Vores forsøgspersoner er helt nervøse for, hvor de nu skal få grøntsager fra, og de har ringet og spurgt mig ad. De har været nede i Brugsen og handle, men grøntsagerne smagte slet ikke, som de var vant til, siger Per Bendix Jeppesen.
Forsøgspersonerne skal igennem endnu et 12-ugers forløb, og Per Bendix forventer at kunne offentliggøre resultater næste år.