Det voksende embryo tema

Indtil udgangen af 8. graviditetsuge kaldes det voksende foster embryonet.


Efter befrugtningen i æggelederen vandrer det befrugtede æg, mens det deler sig, til livmoderen. På ca. 4. dagen efter befrugtningen er det blevet til en klump af celler kaldet blastocysten. Cellerne i blastocysten udvikler sig senere til embryonet og moderkagen. Ca. på 7. dagen efter befrugtningen vokser den fast på livmoderslimhinden (kaldet implantationen eller nidationen).
Forstadiet til moderkagen dannes ved indvækst af blastocystens celler i
livmoderslimhinden, og celledelingen i de embryonale celler fortsætter. Der dannes en plade af celler, som senere vokser og folder sig, så embryonet dannes. Det har størrelse og udseende, som det ses på illustrationen.

Hjertet dannes i 3. uge

Hjertet og karsystemets dannelse begynder i 3. uge, og man kan registrere fosterets hjerterytme ved en ultralydsundersøgelse 5 uger efter befrugtningen. Arme og ben udvikles primært som ekstrimetetsknopper, og nervesystemet dannes ved en foldning af den førnævnte plade til et rør (neuralrøret), som bliver til hjernen og rygmarven.

Navlestrengen

Gennem navlesnoren foregår transporten af næringsstoffer, ilt og affaldsstoffer i blodet mellem embryo/foster og moderkage. Over moderkagens store overflade foregår udvekslingen med moderen. Således transporteres næring og ilt til embryonets/fosterets blod, og affaldsstofferne transporteres til moderens blod.

Artikler

artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009