Diafragmabrok hos børn Artikel

Diafragmabrok er brok, der opstår i mellemgulvet, dvs. i musklen der adskiller brystkassen fra bughulen. Blandt symptomerne kan man se blåfarvning af huden. Årsagen kendes ikke.

Definition og årsager til diagramabrok

Ved brist i mellemgulvet kan en del af bugens indhold presses op i brystkassen, hvorved lungerne presses sammen, og barnet kan få vejrtrækningsproblemer.

Diaphragma (mellemgulvet) er en flad muskel, der adskiller brystkassen fra bughulen og er den vigtigste åndedrætsmuskel.

Undertiden kan der være en medfødt svaghed i mellemgulvet, der forårsager, at indholdet i bughulen trykker sig ind i brystkassen. Dette kaldes et diafragmabrok (se også Brok). På grund af den manglende plads i brystkassen i fosterlivet kan diafragmabrokket i værste fald medføre, at lungerne ikke udvikles normalt.

Medfødt diafragmabrok forekommer hos ca. 30 ud af 100.000 nyfødte. Årsagen er ukendt.

Symptomer og komplikationer ved diafragmabrok hos børn

Symptomerne er afhængige af sværhedsgraden af brokket. I lette tilfælde af diafragmabrok har barnet en upåvirket vejrtrækning og er faktisk helt symptomfrit.

I værste fald kan barnet være meget påvirket ved fødslen på grund af dårlig lungefunktion. Der opstår stor iltmangel, som forårsager, at barnet får en karakteristisk blålig farve i huden og slimhinderne (cyanose). Iltmanglen kan blive så slem, at man må lægge barnet i respirator.

Diagnose ved diafragmabrok hos børn

Diagnosen stilles som regel ved den første lægeundersøgelse efter fødslen og ved et røntgenbillede, der viser tarme, som strækker sig op i brystkassen.

Behandling af diafragmabrok hos børn

Behandling er et kirurgisk indgreb, hvor man via brystkassen trykker tarmene tilbage til bughulen og syer den svage del af mellemgulvet sammen. Operationen udføres snarest muligt, men først når lungekredsløbet er stabiliseret.