Den bedste forudsætning for, at alle børn med høretab får den bedste behandling, er en pålidelig og altomfattende rutineundersøgelse allerede ved fødslen. I Danmark tilbydes alle nyfødte en hørescreening. Hørescreening er en høreundersøgelse, der skal vise om dit/jeres nyfødte barn hører normalt.
En hørescreening kan omfatte 2 forskellige tests:
- OAE-test
OAE står for Oto Akustiske Emissioner. I en OAE-test sender en lille højttaler kliklyde ind i barnets øregang. Når det indre øre (sneglen) modtager kliklydene, vil det normale øre lave en lyd (et ekko) som opfanges med en mikrofon. Et registreret ekko er udtryk for, at øret er velfungerende, og at barnet kan høre.
Otoakustiske emissioner opstår spontant i det indre øre eller som en reaktion på en akustisk påvirkning. De kan uden problemer måles med en mikrofon i øregangen.Denne måling viser, om hørelsen er normal eller nedsat, men målingen viser ikke, hvor kraftigt høretabet er. - ABR-test
ABR står for Auditory Brainstem Response eller på dansk hjernestamme-audiometri. Ved denne metode (som ligeledes er problemløs for barnet) måler 3 små følere anbragt på barnets hoved hjernens elektriske impulser på kliklydene fra en lille højttaler anbragt i øregangen. Målingen er enkel og smertefri. Målingen kan som regel laves, mens barnet sover.
Kilde: Rexton A/S
Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 13.03.07