Diskoid lupus erytematosus (DLE) Artikel

Diskoid lupus erythematosus (DLE) er en kronisk, autoimmun hudsygdom. Diagnosen DLE stilles med det blotte øje og viser sig som skarpt afgrænsede skællende områder. DLE behandles med stærk solcreme (faktor 20 og derover) samt stærk steroid-creme.

Definition og årsager

Diskoid lupus erythematosus (DLE) er en kronisk, autoimmun hudsygdom. Autoimmun vil sige, at kroppens immunsystem angriber nogle af kroppens egne celler. Hvorfor dette sker, ved man ikke.

Sygdommen ses ti gange så hyppigt hos kvinder som mænd, og unge kvinder (20-40 årige) rammes oftest. Sollys er den vigtigste faktor, der udløser DLE. Det kan dog være svært at se sammenhængen, idet udslættet først kommer 1-2 måneder efter udsættelsen for sollyset.

Symptomer på diskoid lupus erythematosus

  • Røde områder/plamager i ansigtet og hårbunden.
  • Områderne er millimeter til flere centimeter store, fyldt med skæl og skarpt afgrænsede fra normal hud.
  • I hårbunden kan områderne medføre pletvist tab af håret.
  • Bagefter er områderne præget af tynd, bleg hud og ar.
  • Der kan være symptomer fra andre organer, som tegn på SLE (systemisk lupus erythematosus) .
SLE er en bindevævssygdom, som angriber mange organer. Sygdommen er alvorlig, og det er vigtigt at udelukke, at der er tale om SLE, når man stiller diagnosen DLE. Symptomer herfra er f.eks. sår i munden, ledsmerter, kramper, blodmangel, betændelse i hjerte- og lungesæk og nyreproblemer.

Læs også:
SLE - systemisk lupus erythematosus

Diagnose på diskoid lupus erythematosus

Diagnosen DLE stilles med det blotte øje, ved hjælp af en hud-biopsi (en lille prøve fra huden, der undersøges i et mikroskop) og blodprøver (1/3 har særlige antistoffer i blodet, kaldet ANA og anti-DNA). Desuden undersøges andre organer for at udelukke SLE.

Behandling af diskoid lupus erythematosus

DLE behandles med stærk solcreme (faktor 20 og derover) samt stærk steroid-creme. I svære tilfælde kan man også forsøge klorokin (et middel mod malaria) og dapson. Sygdommen kan som regel strække sig over en årrække.