E-numre - Tilsætningsstofferne i vores mad Artikel

E-numre er godkendte tilsætningsstoffer, der bliver tilsat vores mad for bl.a. at give smag, farve og konsistens. Det er især læskedrikker, snacks og slik, der traditionelt indeholder mange tilsætningsstoffer.


Hvis man fjernede tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, emulgatorer og stabilisatorer fra varerne, ville udbuddet af fødevarer der findes i dag være betydeligt mindre. Årsagen til at anvende tilsætningsstoffer er fx at give varen længere holdbarhed, en bestemt konsistens eller farve, lugt eller smag.

Varens ingrediensliste fortæller, om der er tilsætningsstoffer i maden. Den er en hjælp hvis der er bestemte stoffer, man ikke kan tåle eller ikke ønsker, men det er dog en kendsgerning, at der findes tilsætningsstoffer, som det er vanskeligt at leve uden, fx pektin til marmelade.

Tilsætningsstoffer der anvendes i fødevarer er alle godkendte og samlet i positivlisten. Positivlisten fortæller, hvilke tilsætningsstoffer der må tilsættes til de forskellige fødevarer og i hvilke mængder. Derudover accepteres brugen af tilsætningsstoffer kun, når der er tilstrækkelige videnskabelige undersøgelser, der viser er der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved at bruge stoffet.

ADI (Den Acceptable Daglige Indtagelse) er fastlagt for stofferne, som et mål for hvor meget af et stof, man dagligt kan indtage, gennem et helt liv, uden sundhedsmæssig risiko.

Med den viden, der er på området i dag, skulle det ikke have nogen negativ sundhedsmæssig betydning, at der er flere tilsætningsstoffer i samme fødevare. Mange forbrugere er nervøse for tilsætningsstoffer, hvilket giver risiko for at fokus flyttes fra madens kvalitet, til at gå mere op i tilsætningsstoffer. Men det gælder dog som en hovedregel, at jo mere forarbejdede fødevarerne er, og jo længere de kan holde sig, jo flere tilsætningsstoffer er der i dem.

Tidligere blev der i Danmark, ikke tilsat farvestoffer i basisfødevarer og mad, der især er beregnet til børn. Reglerne er nu fælles for alle EU-lande, hvilket betyder at det fx er tilladt at bruge farve til yoghurt, på samme måde som til is, da yoghurt betragtes som dessert i andre lande og desserter gerne må indeholde farvestoffer.
Fødevaregrupper der traditionelt indeholder mange tilsætningsstoffer, er fx læskedrikke, snacks og slik.

Der er her listet et par eksempler på farvestoffer, konserveringsmidler, antioxidanter og emulgatorer og deres sundhedsmæssige forhold:

Farvestoffer

er E-numrene 100-180. En af årsagerne til at anvende farvestoffer i maden er at udjævne den betragtning, at farve udsving i naturlige fødevarer er en kvalitetsfejl. Men farvestoffer er meget upopulære tilsætningsstoffer, da der har været eksempler på giftige farvestoffer.

E-100

Curcumin (gurkemejefarve), er udtræk fra gurkemejerod, og det farvende element i roden. Sundhedsmæssigt har undersøgelser vist at stoffet ikke indebærer sundhedsmæssige problemer..

E-140

Chlorophyll, er udtræk fra grønne planter fx spinat. Stoffet er en naturlig del af kosten og kan derfor anvendes uden sundhedsmæssige problemer.

E-153

Vegetabilsk kul, fremstilles ud fra forskellige planteråstoffer ved forkulning. Sundhedsmæssigt er der ingen problemer med anvendelsen af dette stof

Konserveringsstoffer

er E-numrene 200-297. Årsagen til at anvende konserveringsstoffer er for at undgå at maden fordærves og udvikler giftige stoffer i maden (toksiner).

E-249

Kaliumnitrit, er et biprodukt ved fremstilling af chilesalpeter. Nitrit kan dannes ud fra nitrat i fødevarer ved hjælp af bakterier, også i kroppen omdannes en del nitrat til nitrit. Nitrit er giftigt, og for meget nitrit kan forbinde sig med blodets røde blodlegemer og forhindre transporten af ilt, der i værste tilfælde resultere i indre "kvælning". Især spædbørn er følsomme over for nitrit.

E-270

Mælkesyre, er en af naturens meget udbredte syrer i naturen og dannes også naturligt i kroppen. Mælkesyre er ætsende i koncentreret form, men er uskadelig i fortyndet form.

E-296

Æblesyre, er i den såkaldte L-form, vidt udbredt i naturen. DL-form der anvendes som tilsætningsstof, er syntetisk fremstillet. Både den syntetiske og den naturlige form omsættes på samme måde i kroppen, og har derfor ikke nogen sundhedsmæssige begrænsninger.

Antioxidanter

er E-numrene 300-385. Antioxidanter anvendes til at forhindre harskning og den sundhedsfarlige iltning og af olier og fedt.

E-300

Ascorbinsyre (Vitamin C), er et naturligt forekommende vitamin, der findes i fx citroner og appelsiner, men fremstilles også syntetisk. Sundhedsmæssigt set medfører vitamin C mangel skørbug, og er nødvendigt for sårheling. Derudover fremmer vitaminet optagelsen af jern. Anvendelsen er derfor ikke begrænset.

E-306

Tocopherolrig ekstrat (Vitamin E), er naturligt fremkommende antioxidanter der især findes i planteolier. Vitamin E findes i kroppen, hvor det beskytter fedtet mod harskning på samme måde som i fødevarer. Ved E-vitamin mangel kan de røde blodlegemer ødelægges.

E-322

Lecithin, er et fedtstof der forekommer i dyr og planter, det fremstilles primært ved udtrækning fra soja. Lecithin anvendes i helseprodukter og påstås at kunne hindre åreforkalkning. Anvendelsen af lecithin er ikke begrænset.

Emulgatorer

, stabilisatorer og fortykningsmidler er E- numrene 400-495. Disse stoffer påvirker madens konsistens, de er vanskelige at holde adskilt, da de enkelte stoffer har flere funktioner.

E-406

Agar, er et kulhydrat som udvindes af tang. Agar fordøjes ikke, men anvendelsen giver ikke sundhedsmæssige problemer

E-410

Johannesbrødkernemel, er et kulhydrat der kommer fra johannesbrødtræets frø. Anvendelsen er ikke begrænset, da allergiske reaktioner over for johannesbrødkernemel, kun menes at have forbindelse til indånding af melstøvet gennem længere tid.

E-420

Sorbitol, forekommer naturligt i fx rønnebær og pærer. Stoffet anvendes som sukkererstatning, men indeholder næsten lige så mange kalorier som sukker. Ved indtag af sukkerfrit slik, tilsat sorbitol, opnås stort set samme resultat som almindelig slik. Anvendelsen af sorbitol er ikke begrænset, men for højt indtag, kan dog medføre diarré.

Udover nævnte grupper tilsætningsstoffer findes også:
Syre, base og salte, E-numre 500-530
Antiklumpningsmidler, E-numre 535-585
Smagsforstærkere, E-numre 620-900
Overfladebehandlingsmidler, E-numre 901-927
Emballagegasser og drivgasser, E-numre 938-948
Sødestoffer, E-numre 950-967
Andre tilsætningsstoffer, E-numre 999-1521

Læs mere på E-Nummerguiden , med komplet E-nummer liste

Denne tekst er offentliggjort 22. februar 2005