Ekkokardiografi (Ultralydsundersøgelse af hjertet) Artikel

Hvad er Ekkokardiografi, Hvad er Ultralydsundersøgelse af hjertet, Undersøgelse af hjerteklapperne, Undersøgelse af hjerte.


Hvad er ekkokardiografi?


Ekkokardiografi er en undersøgelse, der anvender ganske uskadelige ultralydsbølger til at kortlægge hjertets indre opbygning. Undersøgelsen kan bestemme hjertets størrelse og funktion og bruges til at diagnosticere sygdomme i hjertet og hjerteklapperne . På denne måde skabes der et bevægeligt billede på ultralydsskærmen af det slående hjerte og af hjerteklapperne, der åbner og lukker sig.

Ofte anvendes der ved samme undersøgelse såkaldt Dopplerteknik, som går ud på at måle den forsinkelse, hvormed ultralydsbølger returneres i det strømmende blod. På denne måde kan man måle, hvordan blodet løber igennem hjertet. Dopplerteknik anvendes f. eks. til at se, om hjertet pumper effektivt nok, eller der er sygdom i hjertets klapper i form af utætheder eller forsnævringer. Visse medfødte misdannelser kan også afsløres.

Hvornår foretages ekkokardiografi?


I princippet kan enhver mistanke om hjertesygdom føre til, at der udføres en ekkokardiografi. De hyppigste grunde er forhøjet blodtryk , mistanke om hjertesvigt , forkalkning af hjertets kranspulsårer , eller sygdom i hjerteklapperne .

Hvis der er mistanke om nedsat pumpefunktion i hjertet, f. eks. efter en blodprop i hjertet , kan ekkokardiografi vurdere omfanget af skaderne. Ved visse lungesygdomme kan der laves en ekkokardiografi, da undersøgelsen også kan måle trykket i lungernes blodkar, der så kan bruges som et udtryk for graden af lungesygdom.

Ved mistanke om Bakteriel endokarditis kan ekkokardiografi anvendes til at lokalisere større bakterievegetationer på hjerteklapperne og samtidig for at se, om den inficerede klap har taget skade.

Hvordan foregår undersøgelsen?


En ekkokardiografi er en smertefri undersøgelse, der kun foregår uden på huden. Den laves med et ultralydshoved, der placeres på brystkassen lige over hjertet. Der bruges en klar gelé, som smøres på huden for at lette passagen af ultralydsbølger, der passerer dårligt igennem luft. Man ligger på siden på en særlig briks, der tillader lægen at placere ultralydshovedet særligt fordelagtigt for at visualisere hjertets opbygning.

Billederne optages på video, så man kan sammenligne med evt. fremtidige ekkokardiografier. Undersøgelsen varer ca. en halv time, og man kan af og til få resultatet af undersøgelsen med det samme, mens resultatet andre gange skal sammenholdes med resultatet fra andre undersøgelser. Her vil man så blive indkaldt senere.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 31.07.06