Ekkokardiografi (Ultralydsundersøgelse af hjertet) artikel

Hvad er Ekkokardiografi, Hvad er Ultralydsundersøgelse af hjertet, Undersøgelse af hjerteklapperne, Undersøgelse af hjerte.


Hvad er ekkokardiografi?


Ekkokardiografi er en undersøgelse, der anvender ganske uskadelige ultralydsbølger til at kortlægge hjertets indre opbygning. Undersøgelsen kan bestemme hjertets størrelse og funktion og bruges til at diagnosticere sygdomme i hjertet og hjerteklapperne . På denne måde skabes der et bevægeligt billede på ultralydsskærmen af det slående hjerte og af hjerteklapperne, der åbner og lukker sig.

Ofte anvendes der ved samme undersøgelse såkaldt Dopplerteknik, som går ud på at måle den forsinkelse, hvormed ultralydsbølger returneres i det strømmende blod. På denne måde kan man måle, hvordan blodet løber igennem hjertet. Dopplerteknik anvendes f. eks. til at se, om hjertet pumper effektivt nok, eller der er sygdom i hjertets klapper i form af utætheder eller forsnævringer. Visse medfødte misdannelser kan også afsløres.

Hvornår foretages ekkokardiografi?


I princippet kan enhver mistanke om hjertesygdom føre til, at der udføres en ekkokardiografi. De hyppigste grunde er forhøjet blodtryk , mistanke om hjertesvigt , forkalkning af hjertets kranspulsårer , eller sygdom i hjerteklapperne .

Hvis der er mistanke om nedsat pumpefunktion i hjertet, f. eks. efter en blodprop i hjertet , kan ekkokardiografi vurdere omfanget af skaderne. Ved visse lungesygdomme kan der laves en ekkokardiografi, da undersøgelsen også kan måle trykket i lungernes blodkar, der så kan bruges som et udtryk for graden af lungesygdom.

Ved mistanke om Bakteriel endokarditis kan ekkokardiografi anvendes til at lokalisere større bakterievegetationer på hjerteklapperne og samtidig for at se, om den inficerede klap har taget skade.

Hvordan foregår undersøgelsen?


En ekkokardiografi er en smertefri undersøgelse, der kun foregår uden på huden. Den laves med et ultralydshoved, der placeres på brystkassen lige over hjertet. Der bruges en klar gelé, som smøres på huden for at lette passagen af ultralydsbølger, der passerer dårligt igennem luft. Man ligger på siden på en særlig briks, der tillader lægen at placere ultralydshovedet særligt fordelagtigt for at visualisere hjertets opbygning.

Billederne optages på video, så man kan sammenligne med evt. fremtidige ekkokardiografier. Undersøgelsen varer ca. en halv time, og man kan af og til få resultatet af undersøgelsen med det samme, mens resultatet andre gange skal sammenholdes med resultatet fra andre undersøgelser. Her vil man så blive indkaldt senere.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 31.07.06


Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spinalstenose - ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer og gangbesvær

Spinalstenose hos ældre. Ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer ...

Redaktionen 02/02/2006
artikel

Aldersforandringer i huden

Huden forandres tydeligt med alderen, men hvad er årsagen og kan man gøre n...

Redaktionen 14/05/2004