Er forårs solen farlig? Artikel

Solen brager ned fra en blå forårshimmel og efter en lang mørk vinter, er det tid til at sidde i solen og få lidt farve i kinderne. Men hvor farlig er forårssolen egentlig?

Det er UV-indekset der bestemmer

På vores breddegrader er vinter og forårssolen ikke nær så kraftig, som når vi når hen midt på sommeren, så umiddelbart er der ingen grund til at smøre sig ind i beskyttelsesfaktor 50, hvis du tager en halv time i solen i disse dage.

Så længe UV indekset er under 3 behøver langt de fleste lyshudede skandinaver, med en hudtype 1 eller 2 ikke at være bange for solen, men blot nyde lyset og varmen og suge lidt d-vitamin til sig. Solens UV- stråler kommer nemlig sjælden over 3 i Danmark i marts måned

Hold øje med UV-indekset

Hvis du gerne vil holde øje med øje med hvor kraftig solen er, kan du nemt downloade en gratis app til smartphones og tablets, som giver dig dagens UV-varsel, hvis du gerne vil være på den sikre side. App’en er udviklet af Kræftens bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

UV- indekset går fra 0-15. I Danmark når solens UV stråler sjældent over 7.

Pas på lægemidler

Uanset hvor svag solen er, bør du altid bruge din sunde fornuft og undgå at blive skoldet. Tænk på, at nogle lægemidler kan gøre huden særlig lysfølsom og derfor gør det nemmere at blive forbrændt af solen.
Du kan se på indlægssedlen, om du skal være opmærksom på sollys.