ESBL tema

ESBL står for extended spectrum beta-lactamase, der er enzymer, som har udviklet resistens overfor antibiotika. ESBL spredes via afføring, og kan f. eks. spredes fra patient til patient eller via sundhedspersonale til patient, Ved at vaske hænder og alt andet, der har været i kontakt med en person med ESBL, hindres spredningen af bakterien.

Fakta om ESBL

ESBL står for extended spectrum beta-lactamase, der er enzymer, som har udviklet resistens overfor antibiotika. ESBL-enzymer produceres oftest af 2 bakterier – E.coli og Klebsiella Pneumoniae. Men
ESBL-enzymer kan også findes i f.eks. Salmonella- og andre bakterier.,

Risikoen ved ESBL

I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv ESBL producerende bakterier, men på grund af enzymets evne til at nedbryde antibiotika, er folk med svækket immunsystem i risikozonen.

Sådan spredes ESBL

Bakterier spredes via menneskelig kontakt eller fra ting, der har været i kontakt med bakterien. ESBL kan f.eks. spredes fra patient til patient eller via sundhedspersonale til patient. ESBL kan også spredes via en bakterie til en anden.

Sådan undgås ESBL

Ved at vaske hænder og alt andet, der har været i kontakt med en person med bakterien, hindres spredningen af bakterien.

Artikler

kategori

Barnet

Her finder du information om barnet nyfødt til teenager. Læs om kost, motio...

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Almene graviditetsproblemer

Under en graviditet ændrer kroppen sig. De fysiske og hormonelle forandring...

Redaktionen 01/02/2009
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019