Fåresyge (Parotitis epidemica) Artikel

Læs om fåresyge. Hvad er Parotitis epidemica. Hvordan smitter Fåresyge. Læs om behandling og forebyggelse af Parotitis. Forebyg fåresyge med MFR-vaccine.


Definition og årsager


Fåresyge er en akut virussygdom, som primært sætter sig i ørespytkirtlerne. I nogle tilfælde kan sygdommen også påvirke andre af kroppens organer, som testikler, bugspytskirtel og hjernehinder.

Sygdommen overføres med dråbesmitte (små dråber fra luftvejene som indeholder virus) fra andre smittede personer, men er ikke særlig smitsom.

I Danmark vaccinerer man nu mod fåresyge med MFR-vaccinen , som er en del af børnevaccinations programmet. Derfor er sygdommen nu sjælden herhjemme.

De smittede er hyppigst børn i 5-10 års alderen, men også unge i teenagealderen eller ældre kan rammes af fåresyge. Risikoen for at sygdommen rammer andre organer end ørespytkirtlen, stiger med alderen.

Symptomer på fåresyge


Efter smitte med det virus, som forårsager fåresyge, går der ca. 18 dage, inden man får symptomer. Disse er almindeligvis:
  • Almen sygdomsfornemmelse.

  • Ømhed ved ørespytkirtlen (typisk først ensidigt og efterfølgende i begge sider).

  • Forstørrelse af ørespytkirtlen.

  • Feber.

  • Problemer med at spise, synke og tale.


I tilfælde, hvor andre organer påvirkes af sygdommen, kan der optræde symptomer som testikelsmerter, mavesmerter og hovedpine.

Forløb og komplikationer


Smittes man før puberteten, er der sjældent komplikationer til fåresyge, og sygdommen vil forsvinde af sig selv.

Smittes man derimod efter puberteten, øges risikoen for at sygdommen påvirker andre organer. Det hyppigste er testikelbetændelse hos mænd, som i nogle tilfælde kan medføre sterilitet. Betændelse i æggestokkene hos kvinder kan forekomme, men er sjældent.

Af andre sjældne (men alvorlige) følgesygdomme som kan opstå, er de vigtigste akut bugspytkirtelbetændelse , hjernehindebetændelse og leverbetændelse .

Behandling af fåresyge


Ukompliceret fåresyge går over af sig selv, og kræver ikke behandling.

Ved komplikationer behandles med smertestillende medicin, og behandlingen sker i øvrigt i forhold til den enkelte sygdom.

Ved testikelbetændelse kan man aflaste testiklerne med et specielt støttebind, samt eventuelt et betændelseshæmmende middel (binyrebarkhormon).

Forholdsregler og diagnose


Smittes man med fåresyge, bør man forholde sig stille og roligt. I langt de fleste tilfælde vil sygdommen gå over af sig selv efter 1-2 uger.
Kommer der derimod større problemer i form af stærke mavesmerter, testikelsmerter eller stærk hovedpine, bør man gå til lægen for at få udelukket, om man fejler en af de sjældne, men alvorlige følgesygdomme.
I tilfælde af mistanke om hjernehindebetændelse, kan det blive nødvendigt for lægen at undersøge rygmarvsvæsken for celler. Dette gøres med en lumbalpunktur .

Forebyggelse af fåresyge


Sygdommen forebygges med MFR-vaccinen , som er en del af børnevaccinationsprogrammet .