Fæokromocytom Artikel

Definition og årsager


Et Fæokromocytom er en sjældent forekommende, hormonproducerende tumor (knude) i binyrens inderste del (kaldet marven). Binyremarven producerer stresshormonerne adrenalin og noradrenalin, som sammen med nervesystemet blandt andet regulerer kroppens blodtryk og hjerterytme. Hormonerne frigives især ved fysisk og psykisk stress , hvor de forbereder kroppen på "kamp eller flugt" og er nødvendige for vores overlevelse. 90% af Fæokromocytomer er godartede knuder, dvs. de spreder sig ikke, som kræftknuder gør, men de medfører en overproduktion af adrenalin og noradrenalin, hvilket giver symptomerne (se nedenfor). Fæokromocytomer kan findes andre steder i kroppen end binyrerne, men det er sjældent.

Sygdommens årsager er ukendt. Dog optræder 10% af alle fæokromocytomer hos personer, der lider af visse arvelige hormonale forstyrrelser i forvejen.

Symptomer på fæokromocytom


Det øgede hormonniveau giver forhøjet blodtryk enten konstant eller i perioder. I øvrigt taler man om en "symptom-triade" bestående af hovedpine, svedudbrud og hjertebanken. Der kan være bleghed og en følelse af mathed. Symptomerne optræder især, eller udelukkende, efter fysisk eller psykisk stress (f.eks. smerte, kuldepåvirkning, angst, følelsesmæssige udbrud etc.).

Forholdsregler og diagnose


Hvis man har de nævnte symptomer, bør man søge læge. Selvom man har forhøjet blodtryk og den nævnte symptom-triade, er det langt fra sikkert, at man har fæokromocytom. Har man derimod ikke alle symptomer i triaden, kan fæokromocytom udelukkes i 99% af tilfældene.

Diagnosen stilles ved undersøgelser af urin- og blodprøver, hvor hormonniveauerne bestemmes. Tyder prøverne på fæokromocytom, udvides undersøgelserne med en CT- eller MR(magnet)-scanning af binyrerne, som kan afsløre en tumor. I tvivlstilfælde kan der laves andre, mere specialiserede scanninger (binyre-scintigrafi og PET-scanning).

Behandling af fæokromocytom


Der udføres medicinsk forbehandling med et stof, der hæmmer virkningen af adrenalin (alfa-receptor-blokker), hvilket hjælper på symptomerne. Når behandlingen virker, kan tumor fjernes fra binyren ved en kikkert-operation.

Forløb og komplikationer


En alvorlig, men sjælden, komplikation er pludseligt opstået, ekstremt højt blodtryk (over 220/130), såkaldt hypertensiv krise. Denne tilstand er livsfarlig og kræver akut indlæggelse og behandling, som dog har god effekt.

Efter operation for fæokromocytom er prognosen god for de fleste. Omkring 25% af de opererede har efterfølgende behov for blodtrykssænkende medicin, og 10% oplever, at tumoren kommer igen, hvorfor det er nødvendigt at gå til livslang kontrol.