Falsk strubehoste (akut laryngitis) Artikel

Hvad er falsk strubehoste, symptomer på falsk strubehoste, behandling af falsk strubehoste, diagnose på falsk strubehoste, komplikationer til falsk strubehoste, forebyggelse på falsk strubehoste.

Definition og årsager

Falsk strubehoste er en folkelig betegnelse for sygdommen akut laryngitis hos børn. Det drejer sig om en akut betændelse i struben, hvor slimhinden hæver i en grad, der medfører at passagen igennem halsen bliver snæver, og luften får svært ved at komme til og fra lungerne.

Falsk strubehoste er almindeligt i 2-3 års alderen, men bliver sjældnere når barnet kommer i skolealderen.

Sygdommen opstår som regel efter en virusbetinget infektion i de øvre luftveje, f.eks. forkølelse. Det er typisk parainfluenzavirus, influenzavirus A og B og adenovirus, der er synderne.

Falsk strubehoste optræder hovedsageligt om vinteren, hvor øvre luftvejsproblemer huserer.

Symptomer ved falsk strubehoste

Symptomerne ved falsk strubehoste optræder om aftenen eller om natten hos et barn, der i forvejen er forkølet eller har andre infektioner i de øvre luftveje. Barnet er hæst og vågner om natten med en karakteristisk hoste, der kan minde om en søløves gøen. Når barnet trækker vejret ind, kommer der en hivende og pibende lyd.

Som regel ophører symptomerne efter nogle dage til en uges tid.

Komplikationer ved falsk strubehoste

Hvis der er tale om en svær infektion, kan barnet blive bange og uroligt, fordi det ikke kan få nok luft ned i lungerne. Det bliver blegt, får en karakteristisk blå farve pga. iltmangel (kaldet cyanose) og bliver træt og søvnigt. Det er en yderst alvorlig situation, og der skal reageres øjeblikkeligt, da barnet i værste fald kan dø af iltmangel.

Forholdsregler og diagnose ved falsk strubehoste

Hvis man har mistanke om, at ens barn har falsk strubehoste, skal man sørge for at se efter ovenstående symptomer. Det kan være en god idé at få barnet til at sidde op, da det letter vejrtrækningen.

Ofte er det en mindre lidelse, der ikke kræver nogen behandling, men hvis barnet begynder at få sværere ved at trække vejret, og symptomerne bliver forværrede, skal man ringe til vagtlægen.

Diagnosen stilles ud fra de karakteristiske symptomer og ved at kigge ned i halsen på barnet, hvor slimhinden er rød og tyk og lukker mere eller mindre af for passagen igennem halsen.

Behandling af falsk strubehoste

Behandling er oftest ikke nødvendig, men barnet skal nøje observeres, da symptomerne kan forværres forholdsvist hurtigt.

Hvis barnet bliver indlagt på grund af svær falsk strubehoste, er formålet med behandlingen at sørge for, at kroppen får ilt nok og at få hævelsen i struben til at aftage.

Behandlingen på sygehuset er, at man får barnet til at sidde op og giver kold luft eventuelt med ilt. Forstøvet adrenalin har ofte en god og hurtig effekt. Desuden giver man steroid for at nedsætte hævelsen. I værste fald kan det blive nødvendigt at lægge barnet i respirator, for at hjælpe den akutte iltmangel.