Farveblindhed Artikel

Farveblindhed vil sige, at evnen til at skelne mellem forskellige farver eller nuancer er nedsat. Farveblindhed forekommer hos 8% af den mandlige del af befolkningen og hos 0,5-1% af den kvindelige del. Den mest almindelige defekt i farvesynet er rød-grønblindhed. Farveblindhed forekommer i forskellige former og grader.

Definition og årsager

Farveblindhed vil sige, at evnen til at skelne mellem forskellige farver eller nuancer er nedsat. Det er de færreste, der er egentlig farveblinde, så de slet ikke kan se farver. De fleste har det, der også kaldes farvesvaghed. De to ord bruges dog i flæng.

Oftest er det evnen til at skelne mellem rød og grøn, der er påvirket. Personer med rød-grøn-farveblindhed vil således se en grøn genstand som rød eller omvendt. Det er dog oftest kun visse nuancer indenfor de to farver, der kan give problemer. De fleste kan sagtens se forskel på det røde og det grønne lys i et trafiklys.

Det, der gør, at vi kan se farver, er en særlig slags pigment i de celler i øjet, der opfanger lyset. Disse celler kaldes tappe og stave. Ved farveblindhed er der fejl i en eller flere af de 3 slags pigment i tappene. Disse pigmentfejl er oftest arvelige. Generne for pigmentet sidder på X-kromosomet, og det betyder, at det hyppigst er mænd, der lider af farveblindhed. Mænd har nemlig kun et enkelt X-kromosom (kvinder har to), så hvis der er fejl på det, kan de ikke kompensere med det andet. Farveblindhed kan dog også opstå ved skade på nethinden eller synsnerven (se også AMD og Betændelse i synsnerven ). Det skønnes, at der er farvesvaghed for rød og grøn hos ca. 8 % af danske mænd, men kun hos 0,5 % af danske kvinder.

Symptomer på farveblindhed

De fleste oplever ingen særlige symptomer på at være farveblinde. Der kan dog være situationer, hvor en farve opleves anderledes af den farveblinde end af en person, der har normalt farvesyn. Oftest er det fordi, der er lavet en test af farvesynet, at man ved, om man er farveblind eller ej. Ved den meget sjældne totale farveblindhed vil omgivelserne opfattes som værende forskellige grå nuancer.

Forholdsregler og diagnose

Farveblindhed vil som oftest ikke medføre nogen former for gener. Dog kan man ikke blive ansat som f.eks. pilot eller skibsfører, da der i disse erhverv stilles store krav til evnen til at skelne farver.

Diagnosen farveblindhed kan stilles ved forskellige tests. Den mest brugte er Ishiharas pseudoisokromatiske tavler , hvor der er en masse farvede runde felter. Nogle felter har en anden farve end dem, der danner baggrunden, og disse felter danner et tal. Hvis man er rød-grøn-farveblind, kan man således ikke se et tal, der dannes af grønne felter på en rød baggrund. En person med normalt farvesyn vil oftest meget tydeligt kunne se tallet.

Behandling af farveblindhed

Langt de fleste farveblinde har ikke brug for behandling. Hvis farveblindheden skyldes lidelser i nethinden eller synsnerven, skal disse behandles bedst muligt.

ISHIHARA's Farveblindhedstavle

Hvilke tal er skjult i disse 6 figurer? Hvis du ikke kan se tallet på en eller flere af figurerne, er det tegn på at du er farveblind. Du kan få lavet en grundigere test hos en øjenlæge eller en optiker. Skal du bruge en test til officielt eller erhvervsmæssig brug, skal testen foretages af en øjenlæge. I forbindelse med flyvercertifikater skal man testes ved flyvermedicinsk klinik på Rigshospitalet.

Rigtigt svar: 25
Rigtigt svar: 6
Rigtigt svar: 45
Rigtigt svar: 8
Rigtigt svar: 56