Fastfood og sundhed Artikel

Regningen for fastfood betales ikke kun i kroner og ører, men også i kilo og gram. Som forbruger kan det være svært at gennemskue energiindholdet i fastfood. I dag er udbuddet større og portionerne er vokset.

Vær yderst varsom med indtag af fastfood, hvis overvægt skal undgå


Vær yderst varsom med indtag af
fastfood, hvis overvægt skal undgås.

Regningen for fastfood betales ikke kun i kroner og ører, men også i kilo og gram. Engang var fastfood stort set kun pølser, men i dag er udbuddet overvældende stort og nuanceret, og størrelserne er også vokset.

Fastfood skal indtages med omtanke

Eksperter indenfor sundhedsområdet udtrykker gang på gang deres bekymring over mængden af snacks, fastfood og sodavand der indtages, og disse varers betydning, når man taler om det voksende antal overvægtige danskere.

Varedeklarationer på mange fastfood produkter mangler

Da der oftest ikke findes nogen varedeklarationer på fastfood, aner man som forbruger, ikke hvad man putter i munden. Et fastfoodmåltid bestående af pommes-frites, burger og sodavand, er rig på kalorier, da det indeholder meget fedt og sukker og har en høj energitæthed. Hvis maden er energitæt, kan det let resultere i et for højt energiindtag og dermed overvægt.

Udover for højt kalorie- og fedt indtag, er bekymringen ved et stort forbrug af fastfood, at man ikke får nok fibre, vitaminer og mineraler, da der, på de dage der indtages fastfood, indtages mindre fiber, mælk, frugt og grønt.

Energi- og fedtenergi test af fastfood produkter

For at give et indblik i, hvordan det helt præcist forholder sig med energiindhold og fedtenergi i fastfood, er her et lille uddrag af en række fastfood produkter, testet i Tænk+Test:
1. Ristet hotdog med det hele:
Vægt 120g, Energiindhold 1320kJ, 21g fedt, fedtenergi 60%


2. Parisertoast:
Vægt ca 100g, Energiindhold 1340kJ, 15g fedt, fedtenergi 42%


3. Chicken McNuggets:
Vægt ca 150g, Energiindhold 1650kJ, 19g fedt, fedtenergi 44%


4. Fransk hotdog:
Vægt ca 140g, Energiindhold 1670kJ, 22g fedt, fedtenergi 48%


5. Shawarma sandwich:
Vægt ca 200g, Energiindhold 2050kJ, 24g fedt, fedtenergi 36%


6. Jumbofritter:
Vægt 150g, Energiindhold 2290kJ, 33g fedt, fedtenergi 55%


7. Filet–O-Fish:
Vægt 280g, Energiindhold 3450kJ, 40g fedt, fedtenergi 44%


8. Dobbelt Whopper:
Vægt 360g, Energiindhold 3720kJ, 52g fedt, fedtenergi 40%


9. China-box:
Vægt 500g, Energiindhold 3770kJ, 40g fedt, fedtenergi 40%


10. Pizza med pepperoni:
Vægt 350g, Energiindhold 3860kJ, 33g fedt, fedtenergi 33%


Hvis man spiser pizza er det ikke fedtenergi procenten der er synderen, men energiindholdet - pizzaen er det mest energiholdige måltid. Energiindholdet er næsten 4000 kJ, hvilket er ca. halvdelen af det energibehov et barn eller en voksen kvinde har brug for. For en voksen mand kan en pizza godt gøre det ud for et hovedmåltid.

Pommes-frittes er en af de fastfood retter, der ligger i toppen når det gælder fedtenergi procent, hvilket naturligvis er resultatet af at de er stegt i fedt. Allerede ved indtaget af en enkelt burger er der en høj fedtenergi procent og et højt energiindhold. Spiser man en menu bestående af pommes-frittes, burger og cola overstiger dette langt et indtag på 5000kJ!

Den traditionelle ristede hotdog har en høj fedtenergi procent, mens energiindholdet er forholdsvis lavt, men en hotdog er et lille måltid, hvilket betyder at der ofte indtages 2-3 af disse. Dette resulterer i at energiindholdet stiger, 2 ristede hotdogs bidrager med 2640kJ! .

Enkelte fastfood produkter er forsvarlige at spise

Der er få typer fastfood, der ud fra ernæringsmæssigt synspunkt, er forsvarlige at spise. Tre ud af de testede fastfood retter, lever op til reglen om max 30% af energien fra fedt:
1. Falafel-sandwich:
Vægt 220g Energiindhold 1500kJ, 12g fedt, fedtenergi 30%


2. Grillbaguette med kylling og bacon (sunset):
Vægt 260g Energiindhold 2450kJ, 11g fedt, fedtenergi 18%


3. Thai-box, ris og kylling i sur-sød sauce:
Vægt 530g Energiindhold 2560kJ, 7,5g fedt, fedtenergi 11%

Hvilken fastfood er det bedste?

Hvis man foretrækker asiatisk fastfood, bør man vælge en thai-boks, da den indeholder langt mindre fedt end en china-boks. China-boksen indeholder desuden også testens næsthøjeste energiindhold.
Er det mellemøstligt man ønsker, kan shawarma erstattes med falafel, der har bedre fedtsyrefordeling, flere kostfibre og en bedre fedtenergiprocent.

Muligheden for at vælge disse sundere alternativer, frem for andre fastfoodmåltider, kunne medvirke til en forbedring af danskernes fastfood vaner, men på grund af det høje energiindhold, bør fastfood aldrig være mellemmåltid!

Fastfood og fedme

Der er en klar sammenhæng mellem fastfood og fedme, dem der hyppigt spiser fastfood, er ofte dem der måske i forvejen lever lidt usundt, vejer for meget og motionerer for lidt, selvom der er taget forbehold for dette, er der en klar sammenhængen.

Men fastfoodrestauranterne ligger ikke alene inde med skylden for nutidens fedmeproblemer. At spise fastfood vil altid være et individuelt valg, men dette påvirkes i allerhøjeste grad også af medierne og spiller en afgørende rolle i forbindelse med danskernes voksende slik, sukker og fastfood indtag. Især børn påvirkes af reklamer og bombarderes derfor også med dem. Der lokkes med usunde morgenprodukter, mellemmåltider og fastfood, ofte forbundet med et spændende element – legetøj!

Vi bliver ofte fejlinformeret

Men værst af alt er, at vi som forbrugere bliver direkte fejlinformerede.
  • Mælkesnitten reklamerer med at være rig på mælk... Man skal spise 22 mælkesnitter for at indtage en kvart liter sødmælk, 22 stk bidrager med et energiindtag, der overstiger hvad en voksen mand dagligt må indtage!
  • Guldbageren bringer en reklame for fedtfattigt rugbrød
    "kun 1.5 gram fedt, så tager jeg en skive til"… Hvis man køber mere fedtfattigt betyder det ikke at man uden problemer kan spise mere end man plejer. Det er ikke kun fedt som betyder noget, fedt indholdet falder ja! Men spiser man mere vil energiindholdet derimod stige.

Størrelsen på fastfood produkter har ændret sig

En anden grund til det voksende indtag af usunde madvarer, er producenternes ændringer af størrelser.

Alt er ændret fra almindelig til mega size, og er muligt for alle at få.
Cola på 33cl flasker, er stort set afløst af ½ liters cola. 1l. cola er blevet til 2l.

Mars, snickers, bounty osv. findes i højere grad i king size, end den almindelige mindre størrelse. Alt sammen er ændringer, der uden vi er opmærksomme på det, kan medfører et højere indtag.

Ikke nok med at der i dag laves kæmpestørrelser og portioner, så spises og drikkes sodavand, snacks og fastfood oftest ikke alene, men i kombination med hinanden. Det er vigtigt at være opmærksom på sådanne forhold, da kombinationerne blot bidrager til et endnu voldsommere energiindtag, der hvis det ikke forbrændes, øger risikoen for overvægt yderligere